Dieta Slim
PrinteazaIn aceasta dieta nu conteaza cantitatea alimentelor, nici caloriile, conteaza doar echilibrul intre portiile care constituie mesele dumneavoastra. Se vor respecta cele 3 mese:mic dejun, pranz, cina
O unitate alimentara reprezinta:
- – un aliment natural: un fruct, un iaurt;
- – un aliment asezonat: o salata cu sos light;
- – o mancare gatita
Fiecare masa este alcatuita din trei unitati alimentare, din care una care sa contina proteine (in tabelul cu alimente, unitatea cu proteine este urmata de litera P)
Regimul cuprinde trei faze:
Faza I (3 saptamani)legume, slabit, slabire, dieta pentru slabit, dieta pentru slabire,
- – 3 unitati alimentare din zona verde
- – Sau 2 unitati din zona verde+1 unitate din zona turcoaz
- – Nici un aliment din zona rosie si violeta
- – Obligatoriu 1 unitate alimentara din cele 3 trebuie sa contina proteine
Faza II (3 saptamani)
- – 2 unitati alimentare din zona turcoaz+ 1 unitate din zona verde
- – Sau 1 meniu din faza I
- – Obligatoriu 1 unitate alimentara din cele 3 trebuie sa contina proteine
- – De 2 ori pe saptamana (nu consecutiv) puteti manca 1 unitate din zona verde, 1 unitate din zona turcoaz si 1 unitate din zona rosie
- – evitati zona violet
Faza III (de stabilitate pana la greutatea ideala)
- – 1 meniu faza I/1 meniu faza II
- – De 2 ori pe saptamana (nu consecutiv) puteti manca 1 unitate din zona verde+ 2 unitati din zona rosie
- – Obligatoriu 1 unitate alimentara din cele 3 trebuie sa contina proteine
- – evitati zona violet
- Se vor consuma 5-6 cani de ceai sau apa plata intre mese, cu o jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa masa, la temperatura camerei.
- Nu folositi bauturi light.
- In timpul meselor nu consumati mai mult de un pahar de lichide.
- Ultima masa sa nu depaseasca ora 19:30.
- Effort zilnic timp de 20 de minute (mers sustinut, bicicleta, inot, etc.)
- Evitati zaharul si mierea in prima faza, iar daca simtiti nevoia de dulce nu folositi mai mult de doua bucati de indulcitor dizolvat in lichidul cald, nu in lichidul fierbinte, dupa mese.
- Nu folositi la asezonarea salatelor mai mult de o lingura de ulei de masline preset la rece cu lamaie.
ZONA VERDE (de consumat fara limita de cantitate)
Legume:
- Sparanghel
- Vinete
- Broccoli
- Morcov crud
- Telina
- Ciuperci
- Rosii
- Praz
- Varza
- Conopida
- Varza de bruxelles
- Castravete
- Dovlecel
- Salata verde
- Ceapa verde
- Andive
- Spanac
- Fasole verde
- Pastarnac
- Ardei gras
Fructe proaspete:
- Cirese
- Grepfruit
- Pomelo
- Lamaie
- Clementine
- Portocale
- Kiwi
Fructe uscate:
- Nuci
- Alone de padure
- Migdale
Cereale:
- Seminte de secara
Leguminoase:
- Tofu de soia (P)
- Fasole rosie
Lactate:
- Branza de vaci degresata (P)
- Cas de vaca, oaie, capra (P)
- Lapte de vaca degresat (P)
- Iaurt natural de vaca si oaie (P)
Peste si fructe de mare:
- Caviar (P)
- Scoici (P)
- Raci, crabi, homar (P)
- Peste alb (P)
- Peste gras – ton, hering, somon proaspat, somn (P)
- Sardine, ansoa proaspete (P)
- Surimi (P)
Carne si oua:
- Iepure (P)
- Strut (P)
- Ou fiert moale (P)
- Carne rosie – vaca, vital, mile, rata (P)
- Carne alba – pui, curcan, prepelite (P)
Grasimi animale si vegetale
- Nici una
Condimente:
- Usturoi
- Ceapa cruda
- Gelatina
- Piper
- Toate ierburile aromatice
Bauturi:
- Ceai fara zahar
- Apa minerala plata
Mancare gatita:
- Ciorba de peste fara morcov (P)
- Supa de rosii fara morcovi si cartofi+ 1 lingura de ulei de masline sau 1 iaurt
- Supa de legume permise fara cartofi si morcovi+ 1 lingura de ulei de masline
- Pui cu legume permise (P)
- File de peste cu legume (P)
- Salata de legume premise cu sos de iaurt+marar
- Platou cu fructe de mare (P)
ZONA TURCOAZ (se pot consuma la liber, dar associate cu alimente din zona verde
Legume:
- Avocado
- Sfecla coapta sau fiarta
- Varza murata
- Ceapa verde gatita
- Mazare proaspata
Fructe proaspete:
- Ananas
- Banane verzi
- Struguri
- Capsuni
- Smeura
- Coacaze
- Fructul pasiunii
- Mango
- Pepene glben
- Pepene verde
- Prune
- Nectarize
- Papaya
- Piersica
- Para
- Mar
Fructe uscate:
- Stafide
- Nuci (de cajou, pecan, bresil)
- Fistic
Cereale:
- Cereale pentru micul dejun fara zahar sau materii grase
- Couscous (fara garnitura)
- Orz
- Paine semicompleta sau completa cu drojdie
- Paine cu cereale
- Paine de tara cu drojdie
- Paine de secara
- Paste, al dente
- Orez brun
- Secara
Leguminoase:
- Fasole alba
- Linte
- Naut
Lactate:
- Branza tip emental (P)
- Lapte de vaca semidegresat 1.8 % grasime (P)
Peste:
- Oua de somon (P)
- Oua de pastrav (P)
- Peste pane (P)
Carne si oua:
- Organe – ficat, inima, burta, limba (P)
- Foie gras de rata (P)
- Vanat – caprioara, mistret (P)
- Jambon alb, fiert, degresat (P)
- Oua fierte tari (P)
Conserve:
- Porumb
- Mazare boabe
- Naut
- Sardine/ton+sos tomat (P)
Grasimi:
- Ulei de masline
- Ulei de floarea soarelui
- Ulei de susan
Condimente:
- Bulion de carne in tablete (fara glutamat)
- Castraveti si lugume murate in otet fara zahar
- Mustar fara zahar tip Dijon
- Ceapa gatita
- Masline verze
- Sos de soia natural, fara aditivi si conservanti
Desert:
- Inghetata de iaurt
- Gaufre simple
- Clatite simple
Bauturi:
- Cafea fara zahar (maxim de doua ori pe zi dupa masa de dimineata si masa de pranz, nu pe stomacul gol)
- Apa minerala aromatizata fara zahar
- Apa minerala gazoasa
- Suc de portocale proaspat (1/3 suc+2/3 apa plata)
- Suc de lugume
- Suc de rosii
- Vin rosu de calitate ( 1 pahar+apa la mese, nu pe stomacul gol)
Mancare gatita:
- Pizza cu blat fin cu legume, jambon, branza proaspata-mozzarella (P)
- Orez brun cu lapte (P)
- Peste pane cu legume verzi (P)
- Compot de mere fara zahar
- Sandwich pui + cruditati (P)
ZONA ROSIE ( forta de stocaj destul de importanta, de asociat mereu cu alimente din zona verde)
Legume:
- Morcovi gatiti
- Morcovi piure
- Dovleac
- Piure de legume
- Supa de legume cu cartofi
Fructe proaspete:
- Caise
- Banana coapte
- Castanet
- Smochine
- Mar copt
Fructe uscate:
- Caise uscate
- Alone
- Smochine uscate
- Curmale
- Prune uscate
Cereale si leguminoase:
- Biscuiti aperitiv
- Couscous
- Biscuiti crackers
- Grisine
- Muesli
- Paine alba
- Paine nedospita
- Briose
- Mamaliga
- Orez ab
Leguminoase:
- Cartofi dulci
- Cartofi piure
- Cartofi prajiti
Lactate:
- Branza fermentata (camembert, bleu, telemea)
- Branza topita
- Lapte de vaca integral
Peste :
- Icre de peste cu ulei
Carne si oua:
- Bacon
- Jambon crud afumat
- Carnati merguez
- Oua ochi
- Pateu
- Porc
- Carnati
Conserve:
- Fasole boabe albe cu sau fara sos tomat
- Hering in ulei
- Linte
- Conserva de caviar, somon
- Peste afumat (somon, pastrav)
- Sardine in ulei
- Ton in ulei
Grasimi:
- Unt proaspat
- Smantana proaspata
- Grasime de gasca sau rata
- Ulei de arahide
- Ulei de porumb
- Ulei de seminte de struguri
- Maioneza industriala sau facuta in casa
Condimente:
- Ketchup de calitate fara aditivi
- Mustar cu zahar
- Masline negre
- Cuburi de carne concentrate cu glutamate
- Vin rosu (1/2 pahar pt a fi utilizat la mancare gatita)
- Otet
Desert:
- Chec cu fructe
- Ciocolata cu lapte
- Ciocolata neagra
- Dulceata
- Crema de castanet
- Clatite cu zahar sau dulceata
- Inghetata cu lapte
- Madeleine
- Miere
- Nutela
- Milk-shake
- Patisserie facuta in casa cu faina integrala si putin zahar brun
- Patisserie industriala
- Zahar alb
- Zahar complet
- Tiramisu
Bauturi:
- Whiski, vodka dar nu pe stomacul gol
- Cafea cu zahar
- Sampanie
- Ciocolata calda cu apa sau lapte
- Suc de fructe proaspete
- Suc de fructe industrial
- Soa light
- Soda cu zahar
- Ceai cu zahar
- Vin rosu si vin alb de calitate
Mancare gatita:
- Varza cu carne
- Croquet-monsieur
- Hot-dog
- Panini jambon emmental
- Paste al dente carbonara
- Cartofi prajiti
- Piure de cartofi ravioli
- Sandwich jambon, unt
ZONA VIOLET ( forta de stocaj foarte importanta, de evitat, nu mai mult de 2 ori pe luna)
Fructe uscate:
- Migdale
Cereale:
- Bagheta de paine alba
- Biscuiti sarati
- Cereale cu zahar
- Orez alb prefiert
Legume:
- Chips
Carne:
- Mezeluri
Grasimi:
- Unt de alone
Condimente:
- Ketchup cu aditivi
- Sos de soia cu conservanti
- Sosuri industriale ci conservanti si glutamate
Desert:
- Bomboane industriale
- Zahar alb
Bauturi:
- Alcool de fructe
- Aperitive
- Bere
- Lichior
- Sirop de fructe
- Vin fiert