Diete: Dieta macrobiotica

Printeaza

Dieta macrobioticaDieta macrobiotica este solutia pentru un mod de viata sanatos, avand drept baza o alimentatie sanatoasa.

Dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata, in armonie cu natura si cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosita pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Nu in ultimul rand, dieta macrobiotica te poate ajuta sa slabesti rapid si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Dieta macrobiotica este o metoda ideala de a gati cu ingrediente naturale si de a prepara mancaruri delicioase si echilibrate nutritiv. Ingredientele ideale care compun aceasta dieta sunt cerealele integrale, legumele, pestele si algele marine. Cele mai indicate sunt alimentele organice, dar in lipsa acestora poti alege dintre legumele cultivate pe plan local.

Dieta macrobiotica pune in prim plan vointa si libertatea de a alege, tinand cont ca in final fiecare persoana decide modul in care va aplica aceste principii, devenind responsabil pentru ceea ce mananca. Deosebirile sunt prea mari intre persoane pentru ca un singur set de reguli sau norme sa poata fi aplicate. Printre adeptii dietei macrobiotice se numara celebritati precum Gwyneth Paltrow si Madonna.

Dieta macrobiotica face parte dintr-un sistem filosofic mai amplu, provenind din Orient, care promoveaza sanatatea si echilibrul natural al vietii. Adeptii modului de viata macrobiotic subliniaza importanta unei vieti aproape de natura si a unei diete simple si naturale. Ei sunt convinsi ca dieta lor ii ajuta sa traiasca mai mult si sa fie mai activi.

Prima dieta macrobiotica a fost creata in anii 20 de filosoful japonez George Ohsawa. Pentru a se vindeca de boala de care suferea, Ohsawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Ohsawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasimi, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica creata de George Ohsawa se bazeaza pe conceptul oriental de yin si yang -doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Pentru a mentine un echilibru natural in viata, cele doua forte trebuie sa fie echilibrate, in special prin dieta.

Dieta macrobiotica este axata pe evitarea alimentelor care contin o cantitate in exces din yin sau yang, in favoarea alimentelor care contin cele doua forte in proportii egale. Toate alimentele sunt clasificate in functie de gustul si de textura lor: alimentele yin sunt mai dulci, iar cele yang sunt mai sarate.

Alimentele permise in dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica incanta prin uimitoarea simplitate pe care o promoveaza, in contrast cu lumea din ce in ce mai artificiala si complexa in care traim.  Putem alege dintre alimentele pe care ni le ofera pamantul, dar in stare naturala, neprelucrate, nerafinate -fara sa provina din animale, sau sa fie prelucrate in fabrici, dar consumate asa cum sunt ele oferite de natura. Dieta reprezinta un mod de a stabili o legatura cu solul, deoarece in cele din urma, sanatatea oamenilor depinde de calitatea solului.

Cerealele integrale si produsele derivate din cereale alcatuiau principala hrana a omenirii, urmate de  legumele cultivate pe plan local. In masura posibilului, trebuie sa ai o dieta bazata pe cereale, leguminoase si alge marine, care pot fi pastrate in mod natural, pe toata durata anului, fara a necesita refrigerare.

Dieta macrobiotica este usor de urmat odata ce cunosti alimentele permise:

Cereale integrale -reprezinta 50- 60% din dieta macrobiotica si includ: orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale pot fi consumate mai rar: graul bulgur (grau uscat si apoi sfaramat), cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau de orz.

Legumele crude si preparate reprezinta 25- 30% din aportul zilnic in cadrul dietei macrobiotice. Legumele recomandate sunt: varza, bok choy (varza chinezeasca), broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi -pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina -de cateva ori pe saptamana.

Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine -reprezinta intre 5 si 10% din dieta.

Supele (de legume) -constituie 5-10% din dieta zilnica

Dieta macrobiotica – Alimente ce pot fi consumate ocazional

Peste -de 2-3 ori pe saptamana: crap, cod, platica, batog, calcan, pastrav.

Seminte si alune: susan, seminte de floarea soarelui, de bostan, tahini (pasta de susan), nuci, castane, alune, migdale, nuca de cocos.

Indulcitori: folositi drept gustare sau pentru gatit: maltul de orz, siropul de orez brun, suc de mere sau de struguri, siropul de artar (rar).

Fructe proaspete sau uscate – de 2,3 ori pe saptamana:

 – afine, mure, pepene rosu sau galben, capsuni, zmeura
– mere, caise, cirese, struguri, piersici, pere, prune; stafide

 Condimente pentru gatit

Uleiuri vegetale: de susan, masline, nuca de cocos,

Branza din soia: tofu

Sare de mare nerafinata

Bauturi: ceai verde (Kukicha, Bancha), suc de mere sau de struguri, bere organica, vin, lapte de soia, apa minerala

Alimente interzise in dieta macrobiotica

Din pacate, multe din alimentele tale preferate sunt interzise in dieta macrobiotica.Evita in mod deosebit:
– alimentele prelucrate, rafinate (ca zaharul si faina alba)
– produsele de origine animala: carne,  produse lactate
– ciocolata
– bauturi carbogazoase
– produse care cont

Dieta macrobiotica – Beneficii si dezavantaje

Beneficiile pentru sanatate oferite de dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Atunci cand este combinata cu exercitii fizice, dieta macrobiotica te poate ajuta sa slabesti. Si, intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta contribuie si la diminuarea riscurilor de :
– boli de inima
– hipercolesteromie (nivel ridicat al colesterolului)
– infarct miocardic si accident vascular cerebral

Adeptii dietei sustin ca aceasta contribuie la reducerea simptomelor unor boli (in special, cancer si SIDA), dar aceste afirmatii nu au fost inca dovedite stiintific.

Dezavantajele dietei macrobiotice

Numerosi medici nutritionisti si-au exprimat ingrijorara in legatura cu efectele negative ale dietei macrobiotice, in special in varianta sa stricta. Aportul de calorii este foarte redus in aceasta dieta, existand riscul unei malnutritii.

De asemenea, aportul esential de vitamine si minerale este deficitar, in special cel de:

 – Calciu
– Fier
– Vitamina D
– Complexul de vitamine B

Din aceste motive, copiii, gravidele si femeile care alapteaza nu ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Persoanele care doresc sa adopte dieta macrobiotica trebuie sa consulte in prealabil medicul, pentru a le prescrie suplimente nutritive.

De altfel, varianta moderata a dietei este mai indicata, deoarece poate sa ofere toate caloriile si vitaminele necesare unui organism sanatos.

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.