Distilarea, etapa a procesului de productie a whisky-ului
PrinteazaPentru distilarea whisky-ului de malt scotienii folosesc un pot still, alambic cu distilare discontinua, care este încalzit pâna la punctul de fierbere al alcoolului (mai jos decât cel al apei). Vaporii mai usori se ridica în gâtul recipientului, în timp ce aceia mai grei cad înapoi si sunt redistilati.
Distilarea se produce în doi timpi: mai întâi wash-ul este introdus într-un prim alambic de mari dimensiuni(denumit wash still), cu gâtul lung si drept si prevazut cu un hublou, unde are loc prima distilare. Amestecul este dus pâna la fierbere printr-un tub cu serpentina care contine vapori. Scopul primei faze este separarea principalei cantitati de alcool (si a altor elemente) de apa. Vaporii alcoolici ajung în condensator, unde diferenta de temperatura transforma vaporii în lichid.
Se obtine low wine (care are o gradatie de aproximativ 23%) si pot ale (residuu proteic apos, care este înlaturat si destinat industriei furajere). Low wine-ul este adunat într-o pâlnie si ajunge în spirit safe, un compartiment din sticla si lemn care permite verificarea cu precizie a densitatii lichidului.
Low wine-ul este supus apoi unei a doua distilari, trecând printr-un încarcator care permite transformarea lichidului în low wine still, un alambic de mici dimensiuni.
Scopul celei de-a doua distilari este sa separe alcoolul etilic de alte alcooluri daunatoare pentru om. Middel cut-ul (partea de mijloc) trece prin spirit safe si apoi prin spirit still, unde lichidul sufera o încalzire suplimentara si este pompat în vasul metalic de încarcare.
Stillman-ul are rolul de a stabili când se separa foreshots-urile, când se aduna middle cut-ul dupa ce capetele au fost eliminate si stabileste marimea feints-urilor.
„Inima” (care are între 68° si 72°) este diluata prima data cu apa demineralizata pentru a coborî taria alcoolica cu aproximativ 6°. Insa trebuie sa stea la învechit cel putin trei ani înainte de a se putea lauda cu numele de „whisky”.