Diverse condimente chinezesti
PrinteazaChimionul
Are aspectul boabelor noastre locale de chimen şi are un efect digestiv asemănător. Gustul este complet diferit, astfel că acest condiment nu este uşor de înlocuit.
Coriandrul
Numit şi pătrunjelul chinezesc, coriandrul are în comun cu această plantă numai aspectul, gustul său fiind cu totul aparte. In bucătăria asiatică se foloseşte planta întreagă.
Se folosesc frunzele aromate, seminţele gustoase de mărimea piperului ce amintesc de scorţişoară sau nucşoară (întregi sau măcinate), şi rădăcinile sale. Această plantă anuală creşte fără probleme în orice grădină de zarzavaturi.
Curcuma
Se mai numeşte şi şofran indian. Are culoarea galbenă tipica pentru curry şi un gust uşor piperat şi puţin amar.
Curry
Este o combinaţie de condimente concepută de gospodinele asiatice pe gustul fiecăreia şi după scopul folosirii.
La amestecarea condimentelor, se are în vedere ca cele cinci gusturi – dulce, sărat, acru, amar, iute – să se îmbine armonios.
In cazul în care doriţi să-l preparaţi ca la carte, condimentele uscate, cum ar fi nucşoara, chimionul, curcuma, piperul, scorţişoara, cuişoarele şi chili trebuie prăjite într-o tigaie fără grăsime, se lasă la răcit şi se pisează.
Amestecul rezultat poate fi păstrat o vreme în borcane închise şi ferite de lumină.