Dopiaza de miel
PrinteazaDopiaza de miel din: ceapa, usturoi, ghimbir, ulei, scortisoara, cardamom, cuisoare, carne de miel.
- 4 cepe curăţate
- 7 căţei de usturoi, curăţaţi
- 1 baton de 2,5 cm de ghimbir proaspăt, tăiat
- 450 ml apă
- 10 linguri ulei vegetal
- 1 bucată de 2,5 cm de scorţişoară
- 10 boabe de cardamom
- 10 cuişoare
- 1,25 kg carne de miel dezosată, preferabil spată, tăiată în cuburi de 2,5 cm (fără grăsime)
1 lingură coriandru măcinat - 2 linguriţe chimion turcesc măcinat
- 6 linguri iaurt natural, bătut uşor cu telul
- 1/2 linguriţă piper cayenne
- 1/2 linguriţă garam maşala
- sare după gust
Mod de preparare:
Trei cepe se taie de-a lungul, în jumătăţi, apoi de-a curmezişul, în inele foarte subţiri. A patra ceapă se taie mărunt, în cuburi. Cele două se păstrează separat.
Usturoiul şi ghimbirul se prelucrează în blender cu un sfert din apă până se transformă într-o pastă.
Uleiul se toarnă într-o cratiţă încăpătoare se pune la foc mediu. Când s-a încins, se adaugă ceapa tăiată în inele subţiri. Se căleşte amestecând continuu 10-12 minute, până capătă o culoare maro-roşcată.
Spre sfârşit, intensitatea focului trebuie redusă. Ceapa se scoate cu o lingură găurită şi se răsfiră pe o farfurie acoperită cu hârtie de bucătărie.
Scorţişoara, boabele de cardamom şi cuişoarele se pun în uleiul încins. Se amestecă aproximativ 5 secunde. Se adaugă 8-10 cuburi de carne şi se rumenesc pe o parte.
Se întoarce carnea şi se rumeneşte şi pe cealaltă parte. Cuburile se scot din cratiţă şi se păstrează într-un castron. Intreaga cantitate de carne se rumeneşte astfel treptat şi se scoate din cratiţă, păstrându-se separat în castron.
Pofta buna!