Dorada cu praz şi curmale
PrinteazaO reteta delicioasa de dorada cu praz si curmale din: dorada, curmale, praz, stafide, usturoi, rozmarin, supa de legume, unt, ulei extravirgin de masline, otet de vin rosu, sare de mare si piper.
- 4 bucăţi de doradă de 120 g fiecare
- 40 curmale proaspete
- 4 fire de praz gros
- 20 stafide
- 1 căţel de usturoi
- 1 rămurică de rozmarin
- 1/ pahar de supă de legume
- 60 g unt
- ulei extravirgin de măsline
- 1 lingură de oţet de vin roşu
- sare naturală de mare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
înlăturaţi partea verde a prazului şi tăiaţi fiecare parte albă în trei bucăţi, pe lungime. Căliţi puţin prazul într-o tigaie cu un cubuleţ de unt. Daţi sare, piper şi stropiţi cu câteva linguri de supă, puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit până se frăgezesc, adăugând supă dacă e necesar.
Infierbântaţi puţin curmalele în cuptor, scoateţi-le sâmburele şi treceţi-le prin sită. Puneţi într-o crăticioară piureul tare obţinut, diluaţi-l cu oţet şi cu puţină apă să-l înmuiaţi, fierbeţi-l câteva momente, apoi dregeţi cu sare şi cu piper.
Incingeţi câteva linguri de ulei într-o tigaie şi rumeniţi bucăţile de doradă pe partea lor cu piele. Mai puneţi şi un cubuleţ de unt, un căţel de usturoi întreg, rămurica de rozmarin şi lăsaţi să se facă (timp de pregătire 8 minute în total). Săraţi şi piperaţi.
Fierbeţi stafidele câteva minute în circa jumătate de pahar de supă, până când lichidul scade la jumătate. Apoi, încorporaţi untul rămas, bătând contirnuu cu un tel pentru a obţine o emulsie. Puneţi şi aici puţină sare şi puţin piper.
Aşezaţi bucăţile de doradă pe farfurii fierbinţi cu puţin piure de curmale, eventual într-o tartă, puneţi prazul deasupra şi stropiţi cu sosul de stafide.
Dorada cu praz şi curmale
Poftă bună!