Dovleac copt cu visine
PrinteazaDovleac copt cu visine din: dovleac, seminte de dovleac, ulei de masline, otet, miere, visine confiate, ulei de susan, menta, feta, seminte de susan, chimion, coriandru, ienibahar.
- 1 dovleac mare sau 2 mai mici, seminţele scoase şi puse deoparte, apoi tăiaţi în bucăţi
- 2 linguri ulei de măsline
- 100ml oţet din vin roşu
- 2 linguri de miere
- 100g de vişine confiate
- 2 linguri ulei de susan
- 1 mână frunze de mentă
- 100g de brânză feta, fărâmiţată
Pentru semintele aromate:
- 100g seminţe de dovleac
- 1 lingură seminţe de susan
- câte 2 linguriţe de chimion măcinat şi coriandru uscat
- 1 praf generos de ienibahar
- 2 linguriţe ulei de măsline
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 200 °C şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Aşază bucăţile sau semilunile de dovleac în tavă şi unge-le cu ulei. Asezonează-le după gust, dă-le la cuptor şi găteşte-le timp de 35-45 de minute sau până când sunt fragede (durata variază în funcţie de tipul de dovleac, aşa că străpunge-le cu un cuţit pentru a verifica – ar trebui să fie foarte fragede).
Pregăteşte seminţele aromate: spală şi usucă seminţele obţinute de la dovleac, îndepărtând impurităţile. Transferă seminţele, condimentele şi uleiul într-o altă tavă tapetată cu hârtie de copt, asezonează-le şi amestecă-le. Dă-le la cuptor, sub tava cu dovleacul, şi coace-le timp de 10 minute, amestecând ocazional până când sunt gata.’
Pune oţetul, mierea şi vişinele într-o cratiţă mică, apoi dă-le în clocot şi fierbe-le la foc mic timp de 2-3 minute, până când vişinele se umflă şi dressingul a scăzut la jumătate. Adaugă un praf de sare şi uleiul de susan, ia cratîţa de pe foc şi lasă totul să se răcească timp de 10 minute.
Pentru a servi, aşază pe un platou semilunile calde de dovleac. Adaugă dressingul cu vişine, seminţele şi frunzele de mentă, urmate de brânza feta.
Pofta buna!