Dovleac cu branza la cuptor
PrinteazaDovleac cu branza la cuptor din: unt, ulei de masline, ceapa, usturoi, salvie, smantana, lapte, mustar, dovleac, branza.
- un cub mic de unt
- lingură de ulei de măsline
- cepe, tăiate pe jumătate şi feliate subţire
- 2 căţei de usturoi, decojiţi şi zdrobiţi
- 8 frunze de salvie
- 300ml de smântână pentru gătit
- 200ml de lapte
- 2 linguriţe de muştar cu boabe
- 1 dovleac, coaja şi seminţele îndepărtate, tăiat în sferturi, apoi feliat subţire
- 100g de brânză rasă
Mod de preparare:
Incinge untul şi uleiul într-o tigaie mare. Adaugă ceapa şi găteşte-o la foc mic timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, până când devine aurie şi moale.
Intre timp, pune usturoiul şi 4 frunze de salvie într-o cratiţă, adaugă smântână şi laptele, apoi găteşte-le la foc mic timp de 5 minute, fără ca amestecul să dea în clocot, la cratiţa de pe foc şi lasă sosul să se răcească timp de 10 minute, apoi îndepărtează salvia şi usturoiul. Adaugă muştarul şi omogenizează.
Dacă găteşti mâncarea imediat, încinge cuptorul la 180°C. Aşază în straturi feliile de dovleac, ceapa, aproape toată brânza şi sosul de smântână într-o tavă ceramică mare, termorezistentă, având grijă ca ultimul strat să fie de sos. După ce ai folosit toate ingredientele, presară deasupra brânza rămasă şi frunzele de salvie. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă-o la cuptor timp de 45 de minute.
Indepărtează folia şi creşte temperatura la 200°C. Găteşte mâncarea încă 20-30 de minute, până când devine aurie şi complet fragedă. Las-o să se răcească timp de 10 minute înainte de a o servi.
Pofta buna!