Dovleacul sau bostanul

Printeaza

DovleacPlanta medicinala si alimentara cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Radacina de bostan este puternic ancorata in sol. Tulpina este acoperita de peri aspri, goala in interior si ramificata. Frunzele sunt aspre si paroase, de dimensiuni mari.

Florile sunt de culoare galbena. Fructul este o peonida sferica, voluminoasa, de culoare alb-argintiu. Bostanul infloreste din luna iunie pana in luna septembrie. In scop fitorerapeutic se utilizeaza semintele si fructul.

Dovleacul contine amidon, vitamina a, saruri minerale, protide, enzime, lipide, etc. Planta are calitati laxative, vermifuge, antihelmintice, diuretice, nutritive, sedative. Dovleacul este folosit si in compozitia preparatelor culinare.

Uz intern:

– constipatie, infectii urinare, prostatita, enterite, avitaminoze, dispepsie, dizenterie, boli cardiace, paraziti intestinali, insuficienta renala – sub forma de suc, fructul sau semintele consumate ca atare.

 

– inflamatii, arsuri, plagi, hemoroizi – sub forma de cataplasma.

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

 


poate iti place si:

Turta de bostan cu malai

Turta de bostan cu malai din: bostan, lapte, zahar, malai, sare, unt, magiun sau gem de fructe de pădure, smântână sau iaurt. Ingrediente: bostan lapte zahăr mălai sare unt magiun sau gem de fructe de pădure smântână sau iaurt Mod de preparare: Iei un bostan de copt, îl cureţi, îl tai cuburi, cam de un centi­ metru şi le pui la […]

Tocana la bostan cu rosii si ceapa

Tocana la bostan cu rosii si ceapa din: dovleac, carne, grasime, piper boabe, sare, boia, rosii, ceapa. Ingrediente: 1 dovleac 1 kg de carne (de viţel sau porc) grăsime sare piper boabe boia 3-4 roşii 4-5 cepe Mod de preparare: Ceapa tăiată peştişori se căleşte puţin în ulei sau untură, apoi se adaugă şi carnea, să […]

 

Dulceata de bostan

Dulceata de bostan din: dovleac, apa, zahar, suc de lamaie, lichior de caise si scortisoara. Ingrediente: 1 ½ kilograme dovleac 100 ml apa 1 1/ 5 kilograme zahar 5 linguri suc de lamaie 4 linguri lichior de caise ½ lingurite scortisoara   Mod de preparare: Spala bine dovleacul. Apoi, taie-l in cuburi pentru a putea […]

Sarmale coapte în bostan

Retete de post: Sarmale coapte în bostan

O reteta delicioasa de sarmale coapte in bostan din: ciuperci, ceapa, morcov, orez, nuci, stafide, pasta de toamte, patrunjel, ulei, vin, sare, piper, bostani si varza murata. Ingrediente: 1,5 kg ciuperci gata fierte (de preferinţă opintici sau, şi mai bine, hribi) 1 ceapă mare, tocată mărunt 1 morcov mare, ras pe răzătoare mare 1 cană […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.