Dovlecei cu branza
PrinteazaDovlecei cu branza
- 5 dovlecei
- 5 linguri brînză de vacă sau urdă
- 1 ou
- 150 g smîntînă
- 1 linguriţă griş
- 2 legături mărar
- 1 lingură unt
- 1/2 lingura făină
- sare
- piper
Mod de preparare:
Tăiem căpăcelele la amîndouă capetele dovleceilor. îi curăţăm de coajă. Cu cuţitaşul dinţat, scobim miezul dovleceilor lăsînd numai carnea. Apoi îi spălăm şi turnăm peste ei apă clocotită. Pe urmă îi clătim în apă rece şi îi lăsăm să se scurgă.
Pregătim brînza. O punem sub presă. O frecăm bine cu o lingură de lemn, îi dăm după gust sare, puţin piper şi mărar tocat. Adăugăm oul. Dacă brînza este grasă, o lăsăm aşa. Dacă este seacă, frecăm mai înainte o bucată de unt şi apoi o amestecăm cu brînza. Adăugăm grişul şi umplem dovleceii cu o linguriţă, apoi îi ştergem cu un şervet curat. Prăjim puţin dovleceii ca să piardă gustul de crud.
Pregătim o cratiţă cu puţină apă, o bucată de unt, puţină sare şi o punem la fiert. Cînd fierbe apa şi sarea s-a topit, dăm drumul dovleceilor. Dacă nu sînt acoperiţi cu zeamă, mai turnăm apă clocotită. Acoperim cratiţa cu capacul şi lăsăm să fiarbă pînă scade apa, rămînînd foarte puţină pe fund.
Facem un rîntaş cu jumătate de oră înainte de masă.. Turnăm peste dovlecei împreună cu 1/2 din cantitatea de smîntînă şi lăsăm să clocotească pînă ce scade sosul.
Inainte de a servi, punem într-o crăticioară restul de smîntînă, lăsăm să dea un singur clocot şi turnăm peste dovlecei, Presărăm mărar tocat mărunt.
Pofta buna!