Dovlecei si vinete cu sos de usturoi
Printeaza
Se alege o vânătă şi un dovlecel de mărime potrivită, se spală, se taie în felii groase de cinci milimetri şi se presară sare, pentru a-şi lăsa zeama şi amăreala. După 10-15 minute, fiiecare felie se tamponează cu un şervet curat sau cu hârtie absorbantă, după care se prăjesc în ulei. (Pentru cei care ţin dietă se pot frige uşor pe grătar).
Se prepară un sos roşu, uşor picant, cu usturoi, din două-trei roşii tocate mărunt, o jiumătate de ardei roşu, două-trei cepe (toocate), cinci căţei de usturoi, cimbru, sare, piper după gust şi ulei de măsline.
Mai întâi se pune ceapa în ulei şi se adaugă imediat roşiile tocate mărunt (în feliul acesta, ceapa nu se prăjeşte, ci se înăbuşă în sosul lăsat de roşii). Se adaugă ardeiul (tocat, de asemenea) şi usturoiul tăiat în felii subţiri.
Dacă vi se pare că este sos prea puţin, se poate pune şi o lingură sau două de sos tomat, dizolvat în puţină apă sau în supă de zairzavat. Se condimentează după gust, se lasă să fiarbă până se obţine un sos potrivit de gros. Se serveşte fie turnat deasupra legumelor, fie adus alături, în siosieră.
Poftă bună!