Dovlecei umpluti
PrinteazaDovlecei umpluti
- 12 dovlecei mai rotunzi
- 150 gr. carne de vitel tocata
- 50 gr. slanina tocata
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- o crenguta busuioc
- 3 linguri de orez fiert
- 1 ou
- 2 linguri de parmezan ras
- 30 gr. unt
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper.
Pentru sosul de rosii:
- 1 kg. de rosii
- 1 ceapa
- 1 catel de usturoi
- 1 crenguta tarhon
- 2 varfuri de cutit cu ierburi aromate (rozmarin, cimbru)
- 3 linguri ulei de masline
- 1 cub de zahar, sare, piper.
Mod de preparare:
Bagati dovleceii in apa clocotita, lasati-i 5 minute si puneti-i sa se scurga. Taiati un capacel si scobiti-i cu o lingurita pana la 1 cm de margini. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le cubulete. Puneti uleiul sa se ncinga si lasati sa se rumeneasca o ceapa tocata marunt.
Adaugati carnea si slanina si lasati-le sa se caleasca si ele. Turnati deasupra miezul (scobit) de dovlecel si 2 linguri de cubulete de rosii. Lasati 5 minute sa fiarba, apoi zdrobiti amestecul cu o furculita.
Varsati-l intr-un castron si amestecati-l cu orezul fiert, parmezanul ras, usturoiul pisat si busuiocul taiat. Incorporati oul, sarea si piperati. Incingeti cuptorul. Umpleti dovleceii, puneti capacelele la loc, asezati-i intr-un vas de jena, uns cu unt.
Puneti cate putin unt pe fiecare dovlecel si bagati-i la cuptor, timp de 45 de minute. Intre timp, preparati sosul de rosii: puneti cubuletele de rosii (ramase) intr-o cratita, cu o ceapa si un catel de usturoi (tocate), cu tarhonul si ierburile aromate.
Varsati deasupra uleiul de masline, adaugati zaharul, sarati, piperati si lasati-le sa fiarba 10 minute. Inainte de a-i servi, turnati sosul de rosii peste dovlecei.
Pofta buna!
O reteta intr-adevar buna de dovlecei umpluti. Imi aminteste de copilarie 🙂