Drob de vinete cu peste
PrinteazaO reteta delicioasa de drob de vinete cu peste: vinete, ceapa, cartof, file de peste, oua, faina, pesmet, untdelemn, patrunjel verde, marar, sare, piper, rosii, untdelemn si sare.
- două vinete de mărime potrivită
- patru cepe
- un cartof mai măricel
- 150 g de file de peşte (şalău, ştiacă sau crap) dezosat
- patru ouă
- 120 g de făină
- o lingură cu pesmet
- 4 linguri de untdelemn
- o legătură de pătrunjel verde
- o legătură de mărar
- sare şi piper
pentru servire:
- roşii
- untdelemn
- sare
Mod de preparare:
Vinetele se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se fierb în apă cu sare, după care se scurg, să-şi lase bine zeama (eventual se presează cu un fund de lemn.
Peştele curăţă, se porţionează, se spală şi se dă cu sare. După un sfert de oră se pune la fiert în apă cu sare pentru 10 minute, apoi se scoate, se scurge şi se zdrobeşte cu o furculiţă (alegând eventualele oase care au mai rămas după porţionare, pielea şi resturile de aripioare).
Ceapa se toacă şi se rumeneşte uşor în untdelemn, apoi se amestecă bine cu vinetele, peştele, trei albuşuri şi patru gălbenuşuri bătute spumă, verdeaţă tocată mărunt, cartoful dat prin râzătoare şi condimentele.
Se tapetează cu untdelemn şi pesmet o tavă de chec şi se pune compoziţia. Se stropeşte cu puţin untdelemn deasupra şi se unge cu cel de-al patrulea albuş, bătut uşor (nu trebuie să fie spumos). Se pune în cuptorul încălzit dinainte, la foc mic, pentru 40-50 de minute, până ce drobul s-a rumenit bine.
Despre strania asociere de savori a acestui preparat nu cred că mai este nevoie să vă vorbesc. La masă se aduc felii de drob, alături de care se pot pune felii groase de roşii, prăjite câteva clipe în untdelemn fierbinte, doar cât să-şi schimbe culoarea şi să-şi lase sosul. Se serveşte cu un pahar de vin alb, sec.
Poftă bună!