Dulceata de caise cu vanilie si lamaie
PrinteazaDulceata de caise cu vanilie si lamaie din: caise coapte, apă, apă de var limpede, zahăr, baton vanilie, zeama de lamaie.
- 1 kg caise coapte
- 3 pahare cu apă
- 1 l apă de var limpede
- 1 kg zahăr
- 1 baton vanilie
- zeama de la 1/2 lămâie
Mod de prearare:
Alegi caise nu prea coapte, potrivit de mari. După ce le-ai curăţat de coajă, pui caisele în apă limpede de var, timp de 3 ore. Limpezeşti apoi caisele în mai multe ape reci. Scoţi sâmburii caiselor, apoi le pui la scurs într-o sită.
Pui zahărul cu apa la fiert în oala specială de dulceaţă. Când s-a format un sirop legat, adaugi caisele şi mai laşi pe foc 2-3 clocote.
Dai deoparte oala de pe foc pentru 15 minute, apoi o laşi din nou să fiarbă până ce dulceaţa se leagă. La sfârşit adaugi zeama de lămâie, vanilia şi câţiva mieji de caisă, curăţaţi de pieliţe.
A doua zi fierbi din nou dulceaţa 10 minute, iar după ce s-a răcit o pui în borcane şi o acoperi cu celofan. Fierbi borcanele într-un vas cu apă, timp de 15 minute.
Pofta buna!