Dulceata de macese

Printeaza

Dulceata de macese din: macese, mere, lamaie, zahar, miere, unt.

Ingrediente:

  • câte 1 kg de măceşe şi mere
  • 1 lămâie mică
  • circa 800g de zahăr
  • 2 linguri de miere
  • 1 cub mic de unt

 

Mod de preparare:

Dulceata de macese: Inainte de a te apuca de marmeladă, pune 2 farfurii în congelator. Spală bine merele şi măceşele.

Măceşele se vor găti mult mai greu, aşa că pune-le într-o oală cu apă cât sa le acopere bine şi dă-le în clocot.

Redu flacăra şi lasă-le să fiarbă timp de 40 de minute, adăugând mereu apă fierbinte, când aceasta se evaporă.

Taie merele în jumătăţi şi rade fâşii late din coaja de lămâie – nu şi partea albă. Pune-le în oală şi adaugă suficientă apă fierbinte cât să le acopere.

Dă-le în clocot, apoi lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când merele şi măceşele sunt foarte moi.

Toarnă fructele şi lichidul într-o strecurătoare în care ai pus o bucată de tifon împăturită în patru şi lasă-le să scurgă
peste noapte.

Dimineaţa, alege câteva borcane mici cu capac, spală-le în apă fierbinte cu puţin detergent de vase, clăteşte-le şi aşază borcanele cu gura în sus, într-o tava.

Incălzeşte cuptorul la 180 C timp de 10 minute. Măsoară zeama şi pune-o întfb cratită. Pentru fiecare litru de zeamă, adaugă 800g de zahăr (sau 80g de zahăr pentru fiecare 100ml de zeamă)

. Adaugă mierea şi zeama de lămâie.

Pe foc mic, dă compoziţia în clocot, amestecând pentru ca zahărul să se dizolve. Ţine-o pe foc 5-15 minute, până când clocoteşte puternic şi trece testul de mai jos.

Nu o fierbe prea mult, deoarece merele sunt bogate în pectină, aşa că ar trebui să se stabilizeze rapid, la-o de pe foc şi adaugă cubul de unt, amestecând pentru a risipi spuma formată ia suprafaţă.

Transfer-o în borcanele pregătite, etanşează-le, etichetează-le şi păstrează-le la loc întunecat şi răcoros cel mult 1 an.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

1 comentariu

  1. Este buna dulceata de macese?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.