Dulceata de macese
PrinteazaDulceata de macese din: macese, mere, lamaie, zahar, miere, unt.
Ingrediente:
- câte 1 kg de măceşe şi mere
- 1 lămâie mică
- circa 800g de zahăr
- 2 linguri de miere
- 1 cub mic de unt
Mod de preparare:
Dulceata de macese: Inainte de a te apuca de marmeladă, pune 2 farfurii în congelator. Spală bine merele şi măceşele.
Măceşele se vor găti mult mai greu, aşa că pune-le într-o oală cu apă cât sa le acopere bine şi dă-le în clocot.
Redu flacăra şi lasă-le să fiarbă timp de 40 de minute, adăugând mereu apă fierbinte, când aceasta se evaporă.
Taie merele în jumătăţi şi rade fâşii late din coaja de lămâie – nu şi partea albă. Pune-le în oală şi adaugă suficientă apă fierbinte cât să le acopere.
Dă-le în clocot, apoi lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când merele şi măceşele sunt foarte moi.
Toarnă fructele şi lichidul într-o strecurătoare în care ai pus o bucată de tifon împăturită în patru şi lasă-le să scurgă
peste noapte.
Dimineaţa, alege câteva borcane mici cu capac, spală-le în apă fierbinte cu puţin detergent de vase, clăteşte-le şi aşază borcanele cu gura în sus, într-o tava.
Incălzeşte cuptorul la 180 C timp de 10 minute. Măsoară zeama şi pune-o întfb cratită. Pentru fiecare litru de zeamă, adaugă 800g de zahăr (sau 80g de zahăr pentru fiecare 100ml de zeamă)
. Adaugă mierea şi zeama de lămâie.
Pe foc mic, dă compoziţia în clocot, amestecând pentru ca zahărul să se dizolve. Ţine-o pe foc 5-15 minute, până când clocoteşte puternic şi trece testul de mai jos.
Nu o fierbe prea mult, deoarece merele sunt bogate în pectină, aşa că ar trebui să se stabilizeze rapid, la-o de pe foc şi adaugă cubul de unt, amestecând pentru a risipi spuma formată ia suprafaţă.
Transfer-o în borcanele pregătite, etanşează-le, etichetează-le şi păstrează-le la loc întunecat şi răcoros cel mult 1 an.
Pofta buna!
Este buna dulceata de macese?