Dulceaţă de struguri şi rozmarin
PrinteazaO reteta savuroasa de Dulceaţă de struguri şi rozmarin din: struguri, vin rosu, rozmarin, coaja de lamaie, zeama de lamaie si zahar.
- 1 kg struguri negru, clatiti
- 300 ml de vin rosu
- 4 fire de rozmarin
- fasii de coaja si zeama de la 1 lamaie
- 500 g de zahar cu pectina
Mod de preparare:
Pune strugurii, rozmarinul si vinul si coaja de lamaie intr-o cratita incapatoare. Adauga apa pentru a acoperi complet fructele si adu totul la punctul de fierbere, amestecand ocazional.
Acopera si lasa sa clocoteasca 5 minute, apoi paseaza strugurii cu un zdrobitor de cartofi. Tine pe foc inca 10 minute si mai zdrobeste strugurii de cateva ori.
Strecoara amestecul printr-o sită cu ochiuri mici sau prin tifon şi lasă să se scurgă bine timp de câteva ore sau peste noapte, fără a presa. Aşază 3 farfuriuţe în congelator. Măsoară lichidul strecurat (vei avea nevoie de 600ml) şi toarnă-l din nou în cratiţă.
Adaugă zahărul şi zeama de lămâie, pune cratiţa pe foc şi adu totul la punctul de fierbere. înlătură spuma care se formează la suprafaţă.
Când zahărul s-a dizolvat, dă flacăra mai mare şi fierbe până când începe să se închege. Nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute.
Pentru a testa dacă e gata, scoate puţină dulceaţă pe una din farfuriuţele din congelator şi las-o deoparte 1 minut. Dacă se formează o peliculă care se încreţeşte când o atingi cu degetul, atunci dulceaţa e gata.
Dacă nu, mai fierbe puţin şi repetă testul.
Transferă dulceaţa în borcane sterilizate, sigilează-le şi pune-le o etichetă. Păstrează-le într-un loc răcoros şi uscat, până la 1 an.
Dulceaţă de struguri şi rozmarin
Pofta buna!