Dulceturi: Dulceata de gutui
PrinteazaDulceata de gutui din: zahar, apa, gutui, zahar vanilat si zeama de lamaie.
- 3 cani zahar
- 2 litri apa
- 1, 5 kilograme gutui
- 1-2 plicuri zahar vanilat
- 2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare:
Spala bine gutuile, taie-le in jumatati si curata-le de samburi si zonele din mijloc.
Clateste-le bine ca sa nu mai ramana urme de mizerie. Taie-le in bucati nu foarte mici.
Intr-o cratita amesteca zaharul cu apa, zaharul vanilat si zeama de lamaie.
Pune-le pe foc pana cand mixul incepe sa fiarba, apoi adauga bucatile de fruct
.Lasa-le sa fiarba pana cand siropul din cratita are aspectul unui jeleu iar bucatile de gutui s-au inmuiat. Ia cratita de pe foc.
In paralel incalzeste in apa calda cateva borcane .
Dupa ce acestea s-au infierbantat, pune in ele dulceata de gutui, apoi acopera-le cu capace care sa se inchida etans.
Pregateste o cratita cu apa care sa dea in clocot, iar pe fundul acesteia pune un prosop de bucatarie.
Aseaza borcanele in cratita si lasa-le sa fiarba 10-15 minute. Dupa aceea ia cratita de pe foc si lasa borcanele sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit, pune-le in camara.
Dulceata de gutui
Pofta buna!
Foarte buna dulceata de gutui