Durian
PrinteazaDurian
Acest fruct tropical, aparent neprietenos, este renumit pentru pulpa sa cremoasă şi pentru mirosul său unic. Coaja sa acoperită de ţepi periculoşi a inspirat numele duri, care înseamnă spin în malaysianâ.
Deşi fructul moale din interior are un gust dulce, de nucă, mirosul său este îngrozitor. Autorul de cărţi culinare şi reportaje de gastronomie Richard Sterling l-a descris drept un amestec de „terpentină şi ceapă, garnisite cu o şosetă’’.
Există şi alte descrieri care sunt şi mai puţin flatante. Din acest motiv, fructele durian sunt interzise în hoteluri, aeroporturi şi mijloacele de transport public din Malaysia.
Deşi unii oameni preferă să-l evite, animalele sunt atrase de el – chiar de la o distanţă de o jumătate de milă. Printre animalele care consideră fructul durian o delicatesă se numără porcii, urangutanii, elefanţii şi chiar tigrii.
Oamenii au găsit diverse utilizări acestui fruct, a cărui pulpă variază în funcţie de soi între portocaliu şi roşu aprins. Fructul cremos poate fi folosit pentru prepararea unei varietăţi de mâncăruri, în Malaysia fiind des întâlnit în bomboane, fursecuri, îngheţată şi prăjituri.
Printre felurile de mâncare principale preparate cu durian se numără diverse mâncăruri curry, garnituri şi ciorba indoneziană de peşte numită sajur. Seminţele sale, care au dimensiunea unor castane, pot fi fierte, coapte sau prăjite.