Ecler cu ciocolată şi cafea

Printeaza

O reteta de ecler cu ciocolata si cafea din: lapte, vanilie, cafea, amidon de porumb, zahar tos, iaurt, faina, oua, albus, ciocolata si zahar pudra.

Ingrediente:Ecler cu ciocolată şi cafea

  • 600 ml lapte semidegresat
  • 1 baton vanilie, taiat in jumatate, pe lungime
  • 1 lingura cafea macinata
  • 60 g amidon de porumb
  • 50 g zahar tos fin
  • 150 g iaurt degresat

Pentru aluat:

  • 75 g produs tartinabil cu 70% grasime (margarina)
  • 100 g faina alba simpla
  • 2 oua intregi
  • 1 albus

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata amaruie cu 70 % cacao
  • 2 lingurite zahar pudra, dat prin sita.

 

Mod de preparare:

Pentru umplutura, se toarna laptele intr-o cratita si se adauga batonul de vanilie si cafeaua macinata. Se da in clocot apoi se ia de pe foc. Se acopera cu un capac potrivit ca marime si se lasa la infuzat 1 ora. Intre timp, se prepara aluatul. Se tapeteaza cu hartie pentru copt doua tavi si se lasa deoparte. Se toarna 200 ml de apa intr-o cratita, se adauga produsul tartinabil si se acopera cratita. Se incalzeste usor pana se topeste acesta, se ia capacul si se da in fiert.

Se ia cratita de pe foc si se incorporeaza faina. Se pune din nou pe foc si se amesteca pana cand compozitia se aduna la mijloc, desprinzandu-se de pe peretii vasului. Se ia de pe foc si se lasa 2-3 minute sa se raceasca. Se bat ouale intregi si albusul, se adauga treptat in compozitia racita, amestecandu-se preferabil cu un mixer. Se bate compozitia bine pana cand devine lucioasa si raman varfuri cand se scoate mixerul din aluat.

Se pune aluatul intr-un cornet pentru facut bezele, cu varf simplu cu diametrul de 1 cm. Se distribuie aluatul in tavi, in linii de cate 10 cm lungime si la distanta de cate 2 cm intre ele. Doza pentru un ecler se separa de la varful cornetului cu ajutorul unui cutit.

Se congeleaza aluatul din tavi, neacoperit, pentru 30 de minute sau pana se intareste. Se acopera apoi eclerurile cu o folie si se pun din nou in congelator. Intre timp, se continua prepararea umpluturii cu cafea: se pune intr-o strecuratoare o bucata de tifon sau un servetel de hartie si se toarna laptele infuzat prin strecuratoare, eliminand batoanele de vanilie si zatul de cafea.

Se pun faina si zaharul intr-o cratita, se adauga treptat laptele si se amesteca, apoi se dau in clocot, amestecand mereu. Amestecul va avea cocoloase la inceput, dar continuand amestecarea se va ingrosa si va deveni mai fin pe masura ce fierbe. Se reduce focul la minim si se continua fierberea 2-3 minute amestecand in continuare. Se toarna umplutura intr-un castron, se acopera cu folie si se lasa la racit. Se raceste 3 ore sau toata noaptea.

Cand umplutura este gata, se incinge cuptorul la 220°C si se coc formele de aluat scoase din congelator. Se coc 25 de minute sau pana cand au crescut bine, s-au rumenit si au facut crusta. Se scot eclerurile din cuptor si se opreste cuptorul. Se inteapa fiecare ecler la unul din capete, pentru a lasa aburul sa iasa din interiorul lui, apoi se pun din nou in cuptorul cald, timp de 5 minute, pentru a se usca total. Se muta eclerurile pe un gratar metalic, pentru a se raci.

Pentru prepararea glazurii, se pune la foc o craticioara plina pe jumatate cu apa. Se pun 4 linguri de apa rece, ciocolata si zaharul pentru glazura intr-un castron termorezistent. Acesta se asaza deasupra vasului cu apa care fierbe si se amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza, apoi se lasa deoparte.

Pentru a umple eclerurile lasate la rece, se bate umplutura de cafea data la rece pana se inmoaie, apoi se incorporeaza iaurtul. Se pune crema intr-un cornet cu varf crestat, cu diametrul de 1 cm. Cu ajutorul unui cutit cu lama zimtata, se taie cu grija partea de sus a fiecarui ecler. Se pune suficienta umplutura pe partea de jos, se asaza la loc capacele taiate si se lasa din nou pe suportul de sarma.

Se pune glazura de ciocolata pe capacul fiecarui ecler, lasand sa se prelinga putin pe lateral si se pune la rece. Eclerurile se pot pastra acoperite in frigider 3-4 ore inainte de a fi servite.

Ecler cu ciocolată şi cafea

Ecler cu ciocolată şi cafea

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.