Efectul cancerigen al vinului
PrinteazaEfectul cancerigen al vinului – Bautorul zilnic si moderat al unui vin bogat în polifenoli beneficiaza de efectul antioxidant al fiavonoizilor, ceea ce se traduce printr-un puternic efect împotriva radicalilor liberi.
Subiectul beneficiaza asadar de o protectie împotriva cancerului. Dar fenomenul se inverseaza când cantitatea de alcool creste: actiunea polifenolilor devine insuficienta pentru a frâna formarea de radicali liberi indusa de excesul de alcool.
Un consum regulat excesiv sporeste riscul de a face un cancer al gurii, al limbii, al faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, rectului, vezicii si al sânului. Alcoolul nu este neaparat cancerigen prin el însusi.
Este probabil doar un cocarcinogen, actionând împreuna cu alte substante cancerigene, pe care el le ajuta mai ales sa patrunda în intestin, ranind celulele intestinului subtire.
Unele alcooluri pot totusi vehicula compusi carcinogeni. Intr-un studiu publicat în 1996 {Lancet 21 /28), Kleinjans a demonstrat ca whisky-ul contine cantitati de benzopiren variabile în functie de procesul de elaborare la care a fost supus.
Efectul cancerigen al vinului
In mod paradoxal, whisky-urile cele mai comune, deci cele mai putin elaborate (si în consecinta cele mai ieftine) ar fi, din acest punct de vedere, cele mai putin periculoase.
In ficat, excesul de alcool ridica nivelul de citocrom P 450, cunoscut pentru cancerizarea substantelor prezente în organism. Anumite bauturi alcoolice contin uneori substante cancerigene (nitrosamina din bere, benzopirenul din cidru) a caror penetrare intestinala poate fi favorizata de alcool.
In cancerele vezicii, vinul nu este implicat. Numai bauturile cu anason ar putea fi suspectate.
Pe de alta parte, abuzul de alcool antreneaza un deficit imunitar care favorizeaza aparitia cancerelor. Dar în materie de cancere, cea mai periculoasa este asocierea alcoolului cu tutunul: ea sporeste în mod considerabil riscul de cancer al cailor aero-digestive superioare.
De exemplu, pentru cineva care fumeaza treizeci de tigari pe zi si bea echivalentul unui litru de vin, riscul de a face un cancer se multiplica de optzeci si sapte de ori, iar daca aceeasi persoana ia în plus doua aperitive alcoolice (whisky, anason…), riscul se multiplica cu o suta cincizeci.