Estonian kringel
PrinteazaEstonian kringel din: lapte, zahar, miere, galbenus, sare, unt, faina, drojdie, unt, zahar, scortisoara.
- 120 ml lapte
- 1 lingurita zahar sau miere
- 1 galbenus
- un praf de sare
- 30 g unt
- 300 g faina
- 15 g drojdie
Ingrediente pentru uns:
- 50 g unt
- 3 linguri de zahar
- 1-2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
Intr-un bol mare dizolvi drojdia si zaharul sau mierea in laptele caldut (nu fierbinte) si le lasi cateva minute, pana ce se umfla si deasupra apar mici bule. Adaugi apoi untul topit, dar rece, galbenusul, sarea si, la final, incorporezi faina.
Vei obtine un aluat putin dur (dar dupa dospire va fi destul de usor de lucrat cu el), pe care il lasi sa creasca 1,5-2 ore, pana ce isi dubleaza volumul. Intre timp, intr-un castronel amesteci untul moale cu zaharul si scortisoara.
Cand aluatul e gata dospit, il intinzi sub forma unui dreptunghi si-l ungi cu 3/4 din compozitie. Apoi il rulezi si-l tai pe jumatate. Dupa aceea impletesti cele 2 bucati, incercand sa lasi la vedere partea taiata si unesti capetele.
Ungi suprafata colacului cu restul de compozitie si-l transferi intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Lasi colacul la cuptor pentru 20-25 de minute, la 200°C.
Pofta buna!
Nu prea am inteles mare lucru din reteta asta