Eszterhazy
PrinteazaEszterhazy din: oua, zahar, nuci, faina, gelatina, apa, zahar vanilat, lapte, zahar, unt, coniac, gem de caise, fondant, ciocolata.
- 10 albuşuri
- 300 g zahăr
- 330 g nuci măcinate
- 200 g făină
- 5 g praf gelatină
- 50 ml apă
- 250 ml lapte
- un pachet zahăr vanilinat
- 5 gălbenuşuri
- 120 g zahăr
- 300 g unt
- 50 g nuci măcinate
- 50 ml coniac
Pentru blaturi:
- gem de caise
- 300 g fondant
- ciocolată
Mod de preparare:
Pentru blat batem spumă cele 10 albuşuri, adăugăm la final, treptat, 300 g zahăr, apoi cele 330 g nuci măcinate şi 200 g făină. Facem 5 blaturi (sub formă de cerc) din compoziţia obţinută şi le coacem la 220 de grade.
Pentru cremă, gelatina se topeşte în apă rece. Dăm în clocot laptele cu zahărul vanilinat. Amestecăm gălbenuşurile cu 120 g zahăr şi adăugăm laptele fierbinte. Tot pe foc amestecăm în continuare repede şi adăugăm gelatina.
După ce se răceşte, adăugăm 300 g unt, 50 g nucă şi coniacul. Cele 5 blaturi se stropesc cu puţin coniac. Punem un blat, apoi un strat de cremă şi tot aşa până la ultimul blat, pe care nu îl acoperim cu cremă. Folosim cam 80% din cremă, apoi ornăm marginea cu crema rămasă. Partea de sus o acoperim cu gem fierbinte de caise.
Fondantul: Topim 300 g fondant şi îl punem deasupra gemului de caise. Cu ciocolata topită decorăm fondantul. In fondantul neîntărit facem cu cuţitul modelul din ciocolată.
Pe margine punem fie frişcă, fie nuci sau migdale măcinate.
Eszterhazy
Pofta buna!