Extras de oase (glace)
PrinteazaExtras de oase
Extrasul de oase este o pastă gelatinoasă, care se obţine prin fierbere din oase de viţel, de porc sau de vacă. Oasele sparte se prăjesc (fără grăsime) în cuptor, pînă se rumenesc. Se scot din cuptor, se scurg de grăsimea pe care au ăsat-o, se pun într-o oală cu apă şi se fierb la foc moale timp de 16 ore.
Zeama obţinută se strecoară într-un alt vas, se curăţă de grăsime şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc încet, pină devine groasă şi cleioasă. Acest lichid cleios se toarnă în vase de tablă şi se păstrează la loc rece şi uscat, folosindu-se atunci cînd este nevoie.
So foloseşte la dresul şi îmbunătăţirea sosurilor. Afară de faptul că este gustos, el ajută la legarea sosurilor reci, care se folosesc la glasarea diferitelor preparate.
Se prepară complet fără sare.
Extras de oase (glace)