Fasole adzuki
PrinteazaAcest soi de fasole cu boabe mici şi roşii, cu o dungă albă, nu se mănâncă doar în Japonia, ci în tot Orientul îndepărtat.
Fasolea adzuki se foloseşte ca ingredient la prepararea tocăniţelor şi a piureurilor, se serveşte cu orez şi alte soiuri de cereale, se face din ea o pastă dulce, sau se consumă sub formă de germeni ori miso (bază pentru sosuri şi supe).
Are un conţinut scăzut de calorii şi de grăsimi, fiind în schimb bogată în substanţe nutritive, în special fier şi potasiu.
Culoarea roşie a boabelor transformă o mâncare simplă, precum sekihan (mâncare japoneză din fasole roşie şi orez lipicios), într-una specială, pentru mese festive, fasolea fiind pregătită cu ocazia diverselor ceremonii, precum nunţile coreene sau Anul Nou Chinezesc.
Conform legendei, Buddha a mâncat un piure din fasole roşie, nuci şi orez, pentru a avea suficientă putere să parcurgă drumul său iniţiatic.
Unul dintre motivele popularităţii acestui soi de fasole îl constituie dulceaţa sa foarte subtilă. Din fasolea odzuki se prepară es kacang, o gustare dulce, foarte îndrăgită în sud-estul Asiei.
Asupra oricărui călător istovit, acest fel de mâncare din gheaţă pisată, porumb dulce, nuci şi fasole adzuki, la care se adaugă lapte condensat, are un efect răcoritor şi hrănitor.