Fasole batuta (sleita, facaluita)
PrinteazaFasole batuta din: fasole, morcov, ulei, lamaie, ceapa, usturoi, sare.
- Fasole batuta cu garnitura
- Fasole batuta cu costita si mamaliguta
- Fasole batuta, cu legume
- Fasole batuta cu usturoi
Ingrediente:
- 500 g fasole
- 1 morcov
- 3 linguri ulei
- 1/2 lămîie
- 3 cepe mari
- 1/2 căpătină usturoi
- sare
Mod de preparare:
Alegem de gunoaie fasolea albă, rotundă, ouşoare şi o punem în apă caldă. Aruncăm boabele stricate care se ridică deasupra. Lăsăm fasolea în apă pînă a doua zi şi controlăm încă o dată boabele. Le spălăm în cîteva ape. Umplem o cratiţă cu apă călduţă şi punem fasolea la fiert.
După ce a dat două, trei clocote, vărsăm apa, mai clătim o dată fasolea, o umplem cu apă călduţă şi adăugăm morcovul, apoi o lăsăm să fiarbă.
Cînd fasolea este gata, presărăm puţină sare şi lăsăm mîncarea să mai dea un clocot pentru a căpăta gust de sare. Scurgem toată apa, ca să rămînă fasolea scăzută, şi o dăm prin sită cu o lingură sau cu o lopăţică de lemn.
O punem într-un vas şi o frecăm cu o lingură de lemn, turnînd cîte puţin ulei pînă se face ca o cremă. Cine doreşte poate adăuga în fasole usturoi bine pisat cu sare. La sfîrşit putem stoarce în fasole lămîie (după gust).
Potrivim sarea şi scoatem fasolea într-o farfurie.
Tăiem ceapa în felii şi o prăjim în ulei bine încins.
Aşezăm fasolea în farfurie, în formă de tort sau de piramidă. Facem solzi cu vîrful cuţitului muiat în ulei, iar deasupra punem ceapa prăjită.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- fasole facaluita
Foarte buna fasolea facuta in modul asta