Fasole boabe cu carnati
PrinteazaFasole boabe cu carnati din: fasole, carnati, morcovi, ulei, ceapa, pastarnac, bulion, dafin, sare, piper, tarhon, usturoi.
Ingrediente:
- 700 g fasole boabe (albă sau pestriţă)
- 500 g cârnaţi
- 2 morcovi
- ulei
- 1 ceapă
- 1 păstârnac
- 3 linguri cu bulion de roşii
- 2 foi de dafin
- sare
- piper boabe
- 6 tije de tarhon
- 4-6 căţei de usturoi
Mod de preparare:
Fasole boabe cu carnati: Alegeţi fasolea bob cu bob, spălaţi în 2-3 ape, lăsaţi 8-10 ore acoperită cu apă rece, după care schimbaţi apa, lăsaţi să clocotească 5 min şi scurgeţi apa fiartă. (Puteţi păstra la frigider zeama de fasole ca să scoateţi petele de pe ţesături sau să învioraţi culorile obiectelor din bumbac şi mătase.)
Umpleţi vasul cu 3-4 măsuri de apă fierbinte la 1 măsură de fasole şi fierbeţi cu vasul acoperit 1/2 oră, după care puneţi la fiert morcovii şi păstâmacul curăţate şi spăl ate. Pot fi fierte întregi sau tăiate felii mari.
Fieirbeţi mâncarea cu vasul acoperit, la foc mic. Când bobul de fasole se desface la atingere, adăugaţi foile de dafin, 1 linguriţă cu sare, piper boabe şi tarhoniul bine spălat. Continuaţi fierberea.
Faceţi un sos din: ceapa tocată, călită în 3-4 linguri de ulei, usturoi tocat şi 3 linguri cu bulion de roşii – care se adaugă cepei (când aceasta a devenit transparentă.
Sosul acesta se toarnă peste fasole, se lasă 10 min să fiarbă împreună. Rumeniţi câmaţii în tigaia în care aţi făcut sosul de ceaipă fără să adăugaţi grăsime.
Serviţi în farfurii: fasole caldă, cârnaţi uşor rumeniţi, pâine de casă şi vin roşu. Dacă vă place, serviţi alături o salată de varză murată, varză albă sau castraveţi bulgăreşti.
Pofta buna!