Fasole boabe cu ciolan afumat
PrinteazaFasole boabe cu ciolan afumat din: ciolan afumat, fasole, ceapa, morcovi, telina, bulion de rosii, cimbru, dafin, piper, sare, ulei.
- 1 ciolan afumat
- 1/2 kg fasole boabe
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ţelină
- 2 linguri cu bulion de roşii
- 2 crenguţe de cimbru
- 2 foi de dafin
- piper boabe
- sare
- 4 linguri cu ulei
Mod de preparare:
Pregătiţi carnea: răzuiţi cu lama cuţitului tot şoriciul ca să îndepărtaţi fumul depus şi reziduurile; curăţaţi oasele mici şi spălaţi de 2-3 ori tot ciolanul afumat; puneţi carnea într-un vas cu apă rece cât s-o acopere după ce aţi tăiat mai multe felii pe lungul osului. Lăsaţi să stea 5-6 ore înainte de a o pregăti.
Alegeţi fasolea bob cu bob, spălaţi cu apă rece şi după ce aruncaţi apa, lăsaţi fasolea în oală acoperită cu apă călduţă, pentru 5-6 ore.
Când fasolea s-a umflat, schimbaţi apa în care a stat, puneţi să fiarbă cu apă rece cât s-o acopere. Lăsaţi să dea în clocot câteva minute, aruncaţi apa şi umpleţi oala cu 4 măriri de apă (2 1) rece. Fierbeţi 1 oră la foc potrivit.
Curăţaţi legumele, tăiaţi-le julieu (felii mici) şi căliţi-le în ulei cald. Adăugaţi 1 pahar cu apă când ceapa s-a înmuiat şi lăsaţi să fiarbă 20 min. Puffeţi peste legume: cimbru, dafin, sare, piper.
Amestecaţi legumele cu fasolea, acoperiţi oala şi fierbeţi la foc potrivit.
Fierbeţi carnea în apă rece, aruncaţi apa după 2-3 min de fierbere, schimbaţi apa şi fierbeţi până se poate consuma. Treceţi carnea peste fasole, puneţi bulionul şi lăsaţi să fiarbă împreună 1/2 oră.
Serviţi mâncarea caldă, cu pâine de casă şi murături.
Pofta buna!