Fasole boabe cu slanina
PrinteazaFasole boabe cu slanina din: fasole, slanina cruda si afumata, bulion, morcov, ceapa, sare, buchet garni.
- 1/2 kg fasole boabe
- 300 g slănină crudă sau afumată
- 2 linguri cu bulion de roşii
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- sare
- 1 buchet garni (4-5 tije de pătrunjel, 2 foi de dafin, 2 crenguţe de cimbru, 1 crenguţă de leuştean sau ţelină)
Mod de preparare:
Alegeţi fasolea bob cu bob, spălaţi în 2-3 ape reci, lăsaţi acoperită cu apă rece 8-10 ore. Această operaţie se face seara, iar dimineaţa puneţi fasolea la foc cu apă proaspătă, fierbeţi 2-3 min, apoi scurgeţi zeama şi puneţi fasolea să fiarbă cu 2 1 de apă rece.
După 1/2 oră de fierbere, puneţi la fiert 2 morcovi mici (sau 1 morcov mai mare) şi ceapa tăiată în 4 bucăţi. Tot acum puneţi buchetul gami (4-5 tije de pătrunjel, 2 foi de dafin, 2 crenguţe de cimbru, 1 crenguţă de leuştean sau ţelină), lăsaţi să fiarbă la foc mic cu vasul acoperit. După 1/2 oră puneţi la fiert bucata de slănină, săraţi uşor şi lăsaţi să fiarbă acoperit.
Când bobul de fasole se desface la atingere, scoateţi slănina, desprindeţi şoricul, tăiaţi felii partea comestibilă şi lăsaţi-le în oala cu fasole. Adăugaţi bulionul de roşii, lăsaţi să mai fiarbă 5-6 min, apoi stingeţi focul, scoateţi şi aruncaţi buchetul gami.
Serviţi mâncarea caldă cu pâine proaspătă şi salată de sezon.
Pofta buna!