Fasole cu ciolan si carnati afumati
PrinteazaFasole cu ciolan si carnati afumati din: fasole uscată, carne de vita, ciolan afumat sau costiţă afumată, ceapă, cârnaţi afumaţi de casă, usturoi, ardei, pasta de tomate, zarzavaturi (morcovi, pătrunjel, gulie, ţelină), untură sau ulei, sare, piper, concentrat de legume, ardei iute sau boia de ardei iute.
Ingrediente:
- 300-400 g fasole uscată
- 150 g carne de vită (mânzat)
- 1 ciolan afumat sau 600-700 g costiţă afumată
- 300 g cârnaţi afumaţi de casă
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 1 ardei
- 2 linguri pastă de tomate
- 500-600 g zarzavaturi (3-4 morcovi, 2-3 bucăţi pătrunjel, 1 gulie, 1 ţelină mică)
- 2 linguri untură sau ulei
- sare
- piper
- boia
- concentrat de legume
- 1 ardei iute sau boia de ardei iute
Mod de preparare:
Cu o zi înainte de preparare, pui fasolea la înmuiat.4 Ceapa mărunţită o căleşti în untură, adaugi usturoiul pisat şi carnea de vită tăiată cuburi mărunte.
Le căleşti în apa lăsată de carne, iar când începe să se prăjească, adaugi şi carnea afumată, tăiată la dimensiuni asemănătoare şi, dacă mai este nevoie, mai adaugi 100 ml apă.
Când începe din nou să se prăjească, adaugi boiaua, piperul, sare, eventual boia de ardei iute.
Amesteci bine totul şi adaugi 3-3,5 l apă.
Când începe să fiarbă, adaugi oasele rămase de la carne, fasolea, iar după 1 oră de fierbere la foc potrivit, cu vasul acoperit, adaugi cârnaţii tăiaţi felii, apoi zarzavaturile curăţate şi tăiate mărunt şi ardeiul tăiat în 4- 6 bucăţi şi, dacă doriţi, ardeiul iute tăiat felii.
Când carnea s-a înmuiat (inclusiv carnea de vită), adaugi pasta de tomate şi concentratul de legume şi mai laşi să fiarbă 5-6 minute.
Serveşti fasolea cu smântână sau pătrunjel verde tocat fin.
Pofta buna!
Foarte buna fasolea, daca mai punem si carnati … extraordinara!