Fasole fava
PrinteazaFasole fava
Fasolea fava nu este de fapt un soi de fasole, ci mai degrabă de mazăre. Ca şi aceasta, ea se consumă în anotimpul rece, fiind una dintre primele recolte ale primăverii în regiunile cu climă temperată. Doar păstăile cele mai necoapte sunt suficient de fragede pentru a putea fi mâncate. Acest soi de fasole a început să fie cultivat cu mii de ani în urmă în zona mediteraneeanâ, fava fiind denumirea lor italiană.
Atunci când este proaspăt culeasă, fava nu necesită o preparare prea complicată. Fasolea se fierbe cam 5 minute la abur, apoi se adaugă câţiva stropi de ulei de măsline sau fulgi de unt şi puţină sare. Este un adevărat deliciu primăvara. Fasolea fava se combină de minune cu gustul sărat al pancettei sau al baconului.
Se poate servi cu bucăţele de jjpta sau caşcaval pecorino ras, dar se poate adăuga şi la risotto sau la supe.
Există diverse superstiţii legate de fasolea fava: dacă vrei să îţi aducă noroc, trebuie să plantezi fava în Vinerea Mare; dacă nu vrei să suferi niciodată de foame, trebuie să porţi cu tine un bob uscat; iar dacă grijile te apasă, cineva pe nume Jack îţi poate recomanda un vrej care te conduce într-o lume minunată (numai să ai grijă la căpcăun).
Pofta buna!