Fasole frecată cu mămăligă
PrinteazaFasole frecată, cu mămăligă din: fasole uscata, ceapa, boia dulce, usturoi, ulei, sare.
- 300 g fasole uscata
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita boia dulce
- 3 catei de usturoi
- 50 ml ulei
- sare
Mod de preparare:
Alegi fasolea uscată, o speli şi o pui la fiert în apă cu sare. Când este fiartă, pui fasolea într-o strecurătoare emailată şi o freci bine cu o lingură de lemn şi puţină apă, ca să treacă mai uşor prin găurile strecurătorii. Este preferabil să nu foloseşti zeama în care a fiert fasolea.
Dacă foloseşti apă fiartă şi răcită, iar cojile care rămân în strecurătoare le arunci, fasolea astfel pregătită este mai uşor digerabilă decât dacă laşi fasolea cu tot cu coji.
Intr-o cratiţă pui la încălzit 25 ml ulei. Când uleiul este cald (nu încins), pui usturoiul pisat, să se înmoaie puţin. Torni fasolea, o amesteci cu usturoiul şi uleiul, potriveşti gustul de sare şi laşi să mai dea în două- trei clocote.
Intr-o tigaie pui restul de ulei şi, când este încins, adaugi ceapa tăiată fideluţă şi puţină sare. Laşi ceapa să se înmoaie, presari boiaua şi stingi focul.
Serveşti fasolea în farfurii, alături de mămăliguţă şi castraveţi muraţi, iar deasupra pui 1-2 linguri din ceapa prăjită. Dacă vrei să ai o servire mai aparte, poţi pune un strat de mămăligă pe un platou şi peste el aşezi fasolea şi ceapa prăjită.
Fasole frecată, cu mămăligă
Pofta buna!
E buna fasolea frecata