Fasole mung
PrinteazaFasole mung
Această fasole cu păstăi mici verzi se găseşte sub diverse forme.în bucătăria asiatică. Umezită şi lăsată la întuneric, ea se transformă în muguri de fasole decorticată şi despicată, devine moong dai galbenă; decorticată, fiartă şi măcinată se transformă în pastă de fasole; amidonul care se extrage din fasolea mung este folosit la fabricarea tăiţeilor de celofan şi a jeleurilor.
Bucătăria asiatică este greu de imaginat :ără fasolea mung.
De regulă, poate fi cumpărată uscată şi trebuie lăsată la înmuiat, înainte de a fi gătită. Mâncate întregi, boabele sunt cremoase, iar gustul lor este o combinaţie de mazăre de grădină şi linte. Câteva.exemple vă vor convinge de versatilitatea ei: vă puteţi încălzi stomacul cu o ciooă de fasole mung caldă şi hrănitoare; puteţi muşca dintr-un pacheţel de primăvară, plin cu tsiţei de celofan; puteţi servi un desert senzual, amestecând o lingură de gheaţă pisată cu fasole mung încâlcită şi fiartă cu nucă de cocos; puteţi savura muguri dfe fasole crocanţi deasupra unui munte de legume fierte uşor, la care se adaugă sos de arahide, formând mâncarea gado-gado, puteţi muşca dintr-un moon cake consistent savurând umplutura sa din pastă dulce de fasole mung; sau puteţi savura un amestec de usturoi, ghimbir, ceapă şi condimente aromate indiene, într-un moong dai cu orez.
Pofta buna!