Fasole verde cu smantana
PrinteazaFasole verde cu smantana
- 1 kg fasole (de preferinţă fidelută)
- 150 g smintînă
- 175 g unt
- 1 ceapă
- 1 l apă
- 2 linguri făină
- 1 pahar lapte
- 1 legătură mărar
- sare
Mod de preparare:
Rupem virfurile păstăilor. Dacă sînt late, le tăiem în lung. Punem apa la fiert şi cînd clocoteşte băgăm fasolea încet, cîte o mînă. Putem adăuga la fiert puţin unt şi ceapă crestată. încercăm dacă este gata scoţînd o păstaie, rupînd-o şi strivind-o între degete.
Scoatem fasolea din apă, o stropim cu apă rece şi o punem într-o farfurie mare, unde o presărăm cu puţină sare fină. Putem însă să o fierbem şi în apă clocotită cu sare.
Cu o jumătate de oră înetnte de masă, facem un rîntaş din unt şi făină, fără să-1 rumenim ca să nu-şi piardă gustul de unt proaspăt. Stingem rîntaşul cu lapte, amestecînd, ca să nu se facă cocoloaşe. Adăugăm jumătate din smîntînă, lăsăm să dea un clocot şi turnăm peste fasole, lăsînd să clocotească puţin împreună.
Potrivim sarea după gust. Tragem cratiţa la colţul aragazului sau mai bine o punem pe baie de apă.
Cînd servim mîncarea, încălzim o crăticioară, turnăm restul de smîntînă, adăugăm în ultimul moment o bucăţică de unt, amestecăm cu faâolea şi presărăm mărar spălat şi tocat.
Fasolea cu smîntînă se serveşte pe farfurie fierbinte.
Pofta buna!