Fasolea butter
PrinteazaFasolea butter
Ambele soiuri de fasole, lima şi butter, provin de la aceeaşi plantă sălbatică, dar au început să fie cultivate în perioade diferite. Dar sunt originare din emisfera vestică şi au colindat lumea, din Peru, spre America Centrală şi de Nord, iar de acolo peste. Soiuri cu boabe mai mari este cunoscut sub numele de fasole lima, iar cel cu boabe mai mici sub numele de baby lima sau butter.
Fasolea butter are un conţinut bogat de amidon, dar o consistentă untoasâ şi un gust delicat. Deşi se găseşte greu proaspătă, merită să o căutaţi, în special vara şi toamna, când este sezonul ei. Poate fi cumpărată uscată sau în conservă tot anul.
Fasolea butter are un bogat conţinut de molibden, o componentă a sulfit oxidazei, care contribuie la eliminarea sulfiţilor. Având în vedere că nutneroase alimente conservate conţin sulfiţi, fasolea butter este recomandată in orjce dietă sănătoasă.
Se poate consuma sub diverse forme: piureul cu usturoi şi ierburi aromate proaspete poate servi drept sos pentru pâine sau legume: din combinaţia cu alte legume de iarnă poate rezulta o supă consistentă; de asemenea, este un ingredient cheie al mâncării numite succotash, o mâncare tradiţională a amerindienilor, care se prepară din fasole şi porumb şi se serveşte deseori de Ziua Recunoştinţei.