Fasolea flageolet
PrinteazaFasolea flageolet
Fasolea flageolet, chevrier vert în franceză, are boabe mici, de forma rinichilor şi o culoare verde pal. Soiul a fost creat la sfârşitul secolului XIX, într-o suburbie pariziană de cultivatorul Gabriel Chevrier.
Fasolea flageolet este o garnitură clasică a fripturii de miel, preparată cu rozmarin, usturoi şi muştar. Gustul ei fin şi consistenţa ei cremoasă o fac să absoarbă şi să amplifice alte arome, fără să le modifice. Fasolea flageolet este delicioasă gătită simplu, cu un mirepoix de morcovi, ceapă şi felină, fierte în zeamă de pui sau pregătite într-o caserolâ la foc mic.
Fasolea flageolet se recoltează înainte ca boabele să se coacă, acesta fiind secretul gustului ei unic şi al culorii sale. Boabele se mănâncă proaspăt culese. Se găsesc, de asemenea, congelate şi în conservă. Boabele uscate trebuie înmuiate înainte de a fi gătite.
Renumele fasolei flageolet se explică, poate, prin efortul pe care îl presupune recoltarea manuală şi uscarea ei sau poate prin faptul că i se dedică în fiecare an o sărbătoare, Foire aux haricots, în Arpajon, în apropiere de Paris, unde a primit prestigiosul titlu de „caviar al fasolei”.
Pofta buna!