Fattoush
PrinteazaIn timp ce tabbouleh se gaseşte în aproape toate restaurantele în care se consumă falafel, ruda ei apropiată, fattoush, este aproape necunoscută. Interesant este faptul că cele două salate sunt uşor de confundat: dacă înlocuiţi grâul bulgur (grâu prăjit, uscat, apoi măcinat mare) din tabbouleh cu câteva bucăţele de lipie prăjită, veţi obţine fattoush.
Precum panzanella italiană, fattoush ne ne demonstrează câ putem obţine un fel de mâncare delicios din pâine veche. Incepeţi prin a toca ardei verde, ceapă verde, pătrunjel şi mentă: toate acestea se amestecă cu puţin ulei de măsline, usturoi şi suc de lămâie.
Uneori în salată se pune şi iarbă-grasa, un fel de salată verde cărnoasă, precum şi sumac, nişte bobiţe uscate şi măcinate, care conferă amestecului o aromă de citrice.
Inainte de a servi salata, ea se asezonează cu roşii tăiate cubuleţe şi cu bucăţi de lipie prăjită, astfel încât robiile să nu se înmoaie prea tare, iar bucăţile de lipie sa ramana crocante.
Varietatea de texturi şi arorne a acestui fel de mâncare se datorează castravetelui rece, roşiilor suculente şi plantelor aromatice, precum şi lipiei crocante. Fattoush se serveşte alături de carne prăjită pe grătar, constituind o garnitură colorată la meze, aperitive din Orientul Mijlociu.
Fattoush
Ingrediente:
- 1/2-1 lipier
- sucul de la 1-2 lamai
- 1 castravete mare
- 3-4 rosii tari, taiate bucati
- 1 ceapa dulce mijlocie, tocata marunt
- 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
- 2 linguri menta proaspata tocata marunt
- 3 linguri frunze de coriandru tocate marunt
- 2 cateid e usturoi zdrobiti
- 6-8 linguri ulei de masline
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Desfaceţi lipia, puneţi-o în cuptor sau sub grătar şi coaceţi-o până devine crocantă şi se rumeneşte. Apoi rupeţi-o în bucăţele cu mâna.
Puneţi bucăţile de lipie prăjită într-un castron şi umeziţi-le cu puţină apă rece sau suc de lămâie.
Adăugaţi restul ingredientelor. Gustaţi şi puneţi condimente.
Fattoush
Pofta buna!