Fazan rece
PrinteazaFazan rece din: fazan, vin, untura, aspic, ficat, sare, piper, sos de coacaze.
Ingrediente:
- 1 fazan fript
- 150 g vin
- puţină untură pentru uns tava
- 5 linguri aspic
- 200 g ficat (gîscă, găină)
- sare
- piper
- 10 linguri sos de coacăze
Mod de preparare Fazan rece:
Alegem un fazan gras, frumos. îl curăţăm fără să-1 opărim. Ii tăiem gîtul cu cap cu tot, aripile şi coada.
După ce îl curăţăm, îl pîrlim puţin, dăm sare şi piper pe dinăuntru şi pe dinafară.
Tăiem felii de slănină şi învelim cu ele pieptul fazanului. Aşezăm pasărea într-o tavă unsă cu puţină untură şi o dăm la cuptor, adăugind vin.
Din cînd în cînd turnăm cîte puţină apă sau zeamă de carne, ca să nu se ardă sosul.
După ce s-a fript fazanul, îl lăsăm să se răcească.
In acest timp luăm o farfurie lungă.
Pregătim o canapea de mămăligă sau de griş tare ca un fel de soclu, lung de 25 cm, lat de 8 cm şi înalt de 5-6 cm (un paralelipiped).
Invelim canapeaua pe toate feţele cu hîrtie de staniol şi o lipim de farfurie cu puţină cocă moale.
Punem la început într-un loc cald, ca să se usuce coca. După aceea ducem farfuria la rece.
Tăiem fazanul rece ca şi curcanul, adică îi desfacem picioarele, îi tăiem în felii subţiri pieptul, iar spinarea o împărţim în bucăţi.
Apoi aranjăm capul, aripile şi coada pe canapea.
Prindem capul cu o bucăţică de sîrmă, să stea ca la pasărea vie. Aşezăm pe de lături aripile prinse tot cu sîrmă.
La fel procedăm şi cu coada (sau înfigem în ea un cui subţire, care se fixează cu vîrful în canapea).
După aceea aşezăm pe canapea bucăţile de spinare, una lîngă alta, picioarele şi pieptul în felii, reconstituind forma naturală a păsării.
Presărăm fazanul cu bucăţele de aspic şi garnisim farfuria cu crutoane de aspic în jurul canapelei Deasupra putem unge cu o pană bucăţile de piept cu aspic topit.
Cînd începem să aşezăm una peste alta bucăţile de fazan pe canapea, le putem unge cu piure de ficat de gîscă sau de găină ca să stea lipite. Piureul nu trebuie să se vadă, pentru ca pasărea să pară. întreagă.
Ultimul strat de piure trebuie să fie acoperit de bucăţi de pasăre. Putem garnisi şi deasupra cu piure de ficat, folosind un cornet.
Fazanul se serveşte cu sos de coacăze şi diferite salate.
Pofta buna!