Fazan la tavă cu legume de iarnă si colcannon
PrinteazaO reteta delicioasa de faza la tava cu legume de iarna si colcanon din: fazani, faina, sare de mare, piper, bacon, morcovi, pastarnac, telina, ceapa, miere, vin rosu, cimbru, supa de pui, cartofi, varza, unt si smantana.
Acest preparat rustic este si mai gustos a doua zi după preparare. Asiguraţi-vă însă că îl încălziţi la foc mic, pentru ca fazanul să rămână fraged şi suculent. Piureul de cartofi şi varză (colcannon) irlandez se combină minunat cu fazanul, însă puteţi servi acest preparat şi cu piure obişnuit şi cu varză înăbuşită.
- 2 fazani, fiecare de aproximativ 550 g
- 15 g de făină albă
- sare de mare şi piper negru
- 3 linguri de ulei de măsline
- 200 g de bacon afumat, tăiat cubuleţe
- 2 morcovi, curăţaţi şi feliaţi subţire
- 2 rădăcini mari de păstârnac, curăţate şi tăiate bucăţi
- 1/2 de rădăcină de ţelină, curăţată şi tăiată bucăţi
- 12 cepe mici, curăţate
- 2 linguri de miere
- 200 ml de vin roşu
- câteva fire de cimbru
- 500 ml de supă de pui
Colcannon:
- 750 g de cartofi făinoşi
- 1/2 de varză, curăţată
- 80 g de unt, tăiat cubuleţe
- 75 ml de smântână dulce, încălzită
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 180°C (cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz). Tranşaţi fazanii. Asezonaţi făina cu sare şi piper şi folosiţi-o pentru a pudra uşor bucăţile de fazan. încingeţi uleiul de măsline într-o cratiţă mare, termorezistentă şi rumeniţi uniform bucăţile de fazan. Lăsaţi-le deoparte pe o farfurie.
Puneţi în cratiţă cubuleţele de bacon şi prăjiţi-le 2-3 minute, amestecând constant. Adăugaţi cartofii, bucăţile de păstârnac, ţelina şi cepele mici şi căliţi-le 2-3 minute, amestecând, până când încep să se înmoaie. Adăugaţi mierea, turnaţi vinul şi lăsaţi totul pe foc, până când lichidul scade la jumătate. Puneţi din nou bucăţile de fazan în cratiţă, adăugaţi cimbrul şi turnaţi deasupra supa. Asezonaţi cu sare şi piper, puneţi capacul şi băgaţi cratiţa la cuptor. Lăsaţi-o 1-1 1/2 ore, până când se frăgezeşte carnea de fazan.
Intre timp, preparaţi colcannonul. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i bucăţi mari, egale. Puneţi-i într-o oală cu apă sărată, daţi-i în clocot şi lăsaţi-i pe foc 12-15 minute, până când se înmoaie. între timp, tocaţi mărunt varza. Puneţi 0 tigaie la foc potrivit şi adăugaţi un sfert din unt. Când acesta s-a topit, adăugaţi varza şi sotaţi-o la foc mic 4-6 minute, până se înmoaie. Luaţi-o de pe foc şi lăsaţi-o deoparte.
Scurgeţi bine cartofii, apoi aşezaţi-i din nou în cratiţă şi puneţi-i la foc mic 1 minut, pentru a se zvânta. Luaţi-i de pe foc şi zdrobiţi-i bine. Adăugaţi treptat smântână şi amestecaţi, condimentaţi şi adăugaţi treptat restul compoziţiei. Amestecaţi varza cu piureul de cartofi şi potriviţi de sare şi de piper.
Impărţiţi bucăţile de fazan pe farfurii calde şi serviţi fiecare porţie cu o cantitate generoasă de garnitură de colcannon.
Fazan la tavă cu legume de iarnă si colcannon
Pofta buna!