Feijoada
PrinteazaFeijoada
Feijoada este mâncarea naţională a brazilienilor. Ingredientul principal este fasolea neagră, iar gustul ei pregnant de pământ este suficient de puternic pentru a acoperi aroma celorlalte ingrediente, printre care se pot număra ciolane afumate, cârnaţi pepperoni sau chorizo, carne seca (carne de vită sărată şi uscată la soare), scâricică de porc, back bacon, ardei iuţi, frunze de dafin, ceapă tăiată bucăţi şi usturoi.
Feijoada s-a născut din contopirea tradiţiilor portugheze cu cele africane şi amerindiene. în Portugalia, Angola şi Săo Tome există variante regionale ale feijoadei, la pregătirea cărora se folosesc alte soiuri de fasole şi alte ingrediente.
Conform unei legende, acestei mâncări îşi are originea in fermele colonizatorilor din Brazilia, unde era considerată o mâncare de lux a sclavilor.
Ca reminiscenţă a presupusei sale origini rurale, feijoada poate fi făcute din diferite bucăţi de porc, bine ascunse în adâncurile cremoase ale mâncării – urechi, coadă, picioare sau rât.
Feijoada este o mâncare de sărbătoare, în unele localuri ea este oferită ca specialitate a zilei sau a săptămânii. Este servită, în mod tradiţional, deasupra unei porţii de orez, însoţită de legume cu frunze călite, ’farofa (făină de manioc prăjită) şi felii de portocală.
Pofta buna!