Fenicul gratinat cu cremă de brânză Brie şi şuncă
PrinteazaO reteta delicioasa de fenicul gratinat cu crema de branza brie si sunca din: fenicul, lamaie, lapte, unt, faina, branza brie, sare si prosciutto.
- 1 kg fenicul
- 1/2 lămâie
pentru crema de brânză Brie:
- 300 ml lapte
- 30 g unt
- 20 g faină albă
- 180 g brânză Brie
- sare
pentru gratinare:
- 100 g şuncă presată (prosciutto)
- 50 g brânză Brie
Mod de preparare:
Curăţă feniculul, eliminând moţul verde şi partea exterioară, apoi taie-l bucăţi. Stoarce lămâia şi păstrează zeama.
Pune într-o oală cu apă fiartă şi un praf de sare zeama de lămâie şi feniculul şi fîerbe-l al dente (aproximativ 4-5 minute), apoi scurge-l, aşază-l pe o tavă şi lasă-l să se răcorească.
Topeşte untul într-o cratiţă, adaugă faina şi amestecă frecvent ca să nu se formeze cocoloaşe.
Când compoziţia începe să sfârâie, toarnă laptele treptat, amestecă cu o furculiţă şi adaugă brânza Brie tăiată bucăţele după ce, în prealabil, ai curăţat-o de coaja albă.
Lasă sosul să fiarbă până când începe să clocotească, amestecând continuu. Sărează, după gust, şi, după 2-3 minute, ia cratiţa de pe foc.
Unge cu unt o formă ceramică termorezistentă şi aranjează în ea bucăţile de fenicul. Acoperă cu crema de Brie. Adaugă şunca tăiată fâşii subţiri şi câteva bucăţele de Brie, tăiate cu coajă.
Pune vasul în cuptorul preîncălzit la 190° C şi lasă preparatul să se gratineze 10-15 minute, până când suprafaţa devine aurie. Serveşte imediat.
Fenicul gratinat cu cremă de brânză Brie şi şuncă
Pofta buna!