Ficat cu sos de ciuperci
PrinteazaFicat cu sos de ciuperci din: ficat, ciuperci, ulei, faina, ceapa, vin, bulion, piper, patrunjel, sare.
- 1/2 kg ficat (de porc, vită sau oaie)
- 200 g ciuperci
- 3-4 linguri ulei (sau unt)
- 1 lingură făină
- 2 cepe
- 1/2 pahar vin alb, sec
- 1 lingură bulion
- piper măcinat
- pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
Ficatul se curăţă şi se taie felii de circa 2 cm grosime. Se pune apoi la prăjit într-o cratită/tigaie mai mare, cu ulei sau unt, şi se prăjeşte bine pe ambele părţi. Separat, într-o altă tigaie, se pune cam o lingură de ulei (sau unt) în care se pun la prăjit ceapa tocată foarte mărunt (sau dată prin râzătoare) şi ciupercile tăiate de asemenea foarte mărunt.
Când încep să se rumenească, se adaugă vinul, apoi 1 pahar de supă sau apă caldă, în care s-a amestecat bulionul, piperul şi sarea. Se fierbe totul cam 10 minute, apoi se adaugă restul de ulei, pătrunjelul tocat mărunt şi făina, care se amestecă foarte bine în sos.
Sosul nu se mai fierbe, ci se mai tine încă 5-10 minute la căldură, pe sobă (aragaz).
Sosul se toarnă apoi peste ficatul prăjit, direct în farfuria în care se serveşte.
Ca variantă, menţionăm că mulţi „bucătari” pun ficatul în sosul de ciuperci înainte ca acesta să fie finalizat şi mai dau într-un clocot ficatul cu sos cu tot.
Atenţie: Relativ la această mâncare, trebuie spus că gurmanzii n-o concep decât pregătită cu unt de casă, deşi multă lume foloseşte pentru aceasta uleiul.
Pofta buna!