Ficat de gască in aspic
PrinteazaFicat de gască in aspic
- ficat de pasăre
- lapte, grăsime de pasăre
- untură
- vin
- foaie de dafin
- ceapă
- piper
- sare
- unt
- coniac
- aspic
- zahăr
- vin
Mod de preparare:
Se curăţă ficatul de fiere şi de părţile pătate de fiere, apoi se ţine cîteva ore în lapte dulce amestecat cu gheaţă. Se scoate din lapte şi se pune la fiert în apă rece împreună cu grăsimea de la pasăre şi puţină untură.
Se adaugă puţin vin, o foaie de dafin, o ceapă, cîteva boabe de piper şi sare. Se lasă să dea o dată în fiert, apoi se pune vasul la cuptor, lăsîndu-1 să fiarbă încet pînă cînd ficatul se face moale. Ficatul nu trebuie să fiarbă în apă multă.
Ficatul fierbe circa 30 min, vasul fiind acoperit cu capac. Se lasă să se răcească în zeama în care a fiert, apoi se curăţă de untura de deasupra, se scoate ficatul din zeamă şi se foloseşte.
Se curăţă de pieliţa formată în timpul fiertului, precum şi de petele negre (dacă există). Se taie de asemenea bucăţica mică ce se află între cele două părţi ale ficatului. Toate aceste părţi scoase de la ficat se trec prin maşina de tocat cu sita deasă.
Se pune într-un castron unt (în proporţie de 1/2 faţă de cantitatea de ficat) şi se freacă bine pînă devine ca o spumă. Se adaugă părţile de ficat date prin maşină, coniac, piper pisat şi sare după gust. Se amestecă bine, pînă se obţine o pastă, cu care se învelesc bucăţile mari de ficat, curăţate mai înainte. Se aranjează pe un platou în aşa fel ca să se păstreze forma ficatului.
Se lasă să se răcească, apoi se ornează cu aspic. Aspicul folosit la glasarea ficatului trebuie colorat cu puţin zahăr ars şi parfumat cu un vin bun şi cu coniac. In jurul ficatului se decorează cu aspic tocat şi cu crutoane de aspic.
Pofta buna!