Ficat in sos de rosii
PrinteazaFicat in sos de rosii din: ficat, slanina, rosii, ceapa, ulei, piper, dafin, sare, cimbru.
- 1- 2 lobi întregi de ficat
- 50-100 g slănină
- 4 roşii coapte sau 1-2 linguri bulion
- 1- 2 cepe
- 2 linguri ulei
- piper măcinat
- foi de dafin
- sare
- opţional: cimbru
Mod de preparare:
Ficatul întreg se curătă şi se spală cu jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. După ce s-a zvântat, se împănează cu feliute de slănină şi se presară cu piper. Se pune apoi la prăjit în ulei fierbinte, într-o cratită pe măsură. Cratita se lasă la foc mai iute până ce ficatul se rumeneşte pe ambele părţi.
După aceea, ficatul se scoate din cratită, iar în grăsimea rămasă se adaugă ceapa tăiată mărunt. După ce ceapa s-a muiat putin, se adaugă bulionul (subtiat cu putină apă) sau roşiile curătate de coajă şi tocate mărunt. După ce au fiert 10-15 minute, se adaugă 1/2-1 cană de supă (sau apă caldă), foi de dafin şi (eventual) cimbru.
Se amestecă totul bine, apoi în sos se adaugă ficatul. Cratita se acoperă cu un capac şi se pune la cuptor, la foc mic, să fiarbă până ce ficatul este gata.
Ficatul se serveşte fie direct cu sosul din cratifă, fie cu un sos mai elaborat, realizat din sosul din cratifă după ce a fost strecurat printr-o sită şi fiert încă circa 5 minute, cu 1 pahar de vin.
Pofta buna!