File de păstrăv cu ciuperci şi sos alb
PrinteazaFile de păstrăv cu ciuperci şi sos alb
- 12 fileuri de păstrăv
- 100ml vin alb sec
- 1 morcov potrivit
- 800g ciuperci proaspete
- 200g unt
- 2 linguri pesmet
- 100g caşcaval
- 1 lingură făină
- 2 linguri zeamă de lămâie
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se spală fileurile de păstrăv, se lasă să se scurgă de apă, apoi se fierb 10 minute la foc mic, în apă cu 1 linguriţă de sare.
Se adaugă morcovul, curăţat, spălat şi tăiat în rondele, şi vinul. Se curăţă ciupercile, se spală, se taie în feliuţe, apoi se călesc 10- 15 minute în 50g unt sau până când se evaporă aproape toată apa pe care acestea o lasă.
Se unge o tivă cu puţin unt, se tapetează cu pesmet, după care se pun în aceasta fileurile de păstrăv şi printre acestea rondelele de morcov.
Separat, într-o tigaie, se topeşte untul rămas şi, când acesta este încins, se pune faina şi se căleşte 2-3 minute, la foc mic.
Se stinge apoi faina cu 100ml din zeama în care a fiert peştele, după care se mai adaugă 200ml de zeamă şi, amestecând încontinuu, se fierbe sosul până când se îngroaşă (5-6 minute).
Se pune zeama de lămâie şi se potriveşte de sare şi piper. Când sosul s-a mai răcit, se toarnă în tavă peste fileurile de peşte.
Se pun în tavă, peste sos, ciupercile, se presară cu sare şi piper după gust şi se rade peste acestea caşcavalul.
Se pune tava în cuptorul bine încins şi se lasă să se coacă până când se rumeneşte frumos pe deasupra.
Pofta buna!