File de porc in sos dulce-acrisor – reteta gustoasa
PrinteazaFile de porc in sos dulce-acrisor din: file de porc, lapte de cocos, supa de peste, ardei iute, ghimbir, chimen, frunze de lamaie, ulei, sare, piper.
- 600g muşchi file de porc
- 150ml lapte de cocos
- 3 linguri supă de peşte
- 2 ardei iuţi, proaspeţi
- 1 bucăţică rădăcină de ghimbir proaspăt, cam de 4cm
- 1 lingură praf de chimen
- 25 frunze de lămâi
- ulei de floarea-soarelui
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se clăteşte muşchiul file de porc sub un jet de apă rece, se tamponează cu hârtie absorbantă de bucătărie şi se taie bucăţele groase cam de 3cm.
Se spală şi se toacă ardeii iuţi, fără codiţă şi seminţe, se taie cu un cuţit special câteva fâşioare subţiri de coajă de lămâie pentru ornat şi se toacă grosier miezul ei. Se curăţă şi se toacă şi ghimbirul.
Intr-un castronel, se bate laptele de cocos cu supa de peşte şi cu două linguri de ulei de floarea-soarelui, apoi se amestecă cu tocătura de ardei iute, cu ghimbirul şi chimenul, după care se cufundă bucăţile de carne în sosul obţinut.
Se acoperă cu folie transparentă şi se dă marinata la frigider 40 de minute.
După ce a trecut acest timp, se scurg din marinată bucăţile de carne şi se păstrează.
Se pune carnea să se rumenească pe grătarul încins câteva minute, apoi se ia de pe grătar şi se tapetează grilul cu frunzele de lămâi bine spălate şi uscate (păstrează două pentru ornat).
Se lasă focul mic să nu se ardă frunzele şi deasupra lor se pune carnea.
Se prelungeşte frigerea încă 8 minute, întorcând bucăţelele din când în când.
Se potrivesc de sare şi de piper, se stropesc cu sosul de marinată, se stinge focul şi se ornează presărând deasupra un praf de ardei iute şi câteva bucăţele de frunze de lămâi.
Se aduce foarte fierbinte la masă.
File de porc in sos dulce-acrisor
Pofta buna!