File de vita in foitaj
PrinteazaO reteta de file de vita in foitaj din: faina, apa calduta, ulei, otet, sare, pulpa de vita, carne tocata de porc, ceapa, ulei, piper, oregano, cimbru, sare, busuioc, patrunjel verde, ou, vin rosu, piper, mustar si sare.
- 500 g faina
- 200 ml apa calduta
- 3 linguri ulei
- 1 lingura otet
- 1/2 lingurita sare
pentru umplutura:
- 1 kg pulpa de vita
- 500 g carne tocata de porc
- 2 cepe
- 2 linguri ulei
- piper
- oregano
- cimbru
- sare
- busuioc
- patrunjel verde
- 1 ou pentru uns deasupra
pentru sosul marinat:
- 200 ml vin rosu
- piper
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- cateva fire cimbru proaspat
- 1 lingura mustar
- sare
Mod de preparare:
Amesteci vinul, uleiul, cimbrul rupt bucăţele mici, usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust. Inţepi bucata de carne de vită în mai multe locuri cu o ţepuşă, o ungi cu muştar şi o introduci în sosul marinat. Laşi totul la rece timp de 2-3 ore, având grijă să întorci carnea, din când în când, în sos.
Pentru aluat, cerni făina de două ori într-un castron mare, faci o adâncitură în mijlocul ei, adaugi uleiul, apa călduţă, sarea şi oţetul, amesteci până se încorporează toate ingredientele, apoi frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic. Il laşi la loc cald circa 15 minute,, apoi întinzi foi subţiri ca de ştrudel.
Intre timp, căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins. Când începe să-şi schimbe culoarea, adaugi carnea tocată şi continui călirea, amestecând din când în când, până când este bine pătrunsă şi scade zeama. Dai deoparte compoziţia de pe foc, adaugi ierburi aromate, sare şi piper, după gust.
Aşezi două foi de foitaj una peste alta, unse fiecare cu putin ulei, intinzi deasupra pe pe toată suprafaţa, compoziţia de carne călită, aşezi bucata de carne de vită şi rulezi strâns. Aşezi rulada într-o formă termorezistentă unsă cu ulei, ungi deasupra cu ou bătut şi introduci rulada în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute.
File de vita in foitaj
Pofta buna!