File de vită la grătar, cu fasole boabe şi praz
PrinteazaO reteta de file de vita la gratar, cu fasole boabe si praz din: praz, cimbru, usturoi, ulei de masline, unt, vin alb, fasole boabe, patrunjel, smantana, ulei de masline, sare de mare, piper, file de vita si lamaie.
- 4 fire de praz, spălate, curăţate şi tăiate felii subţiri
- frunzele de la o legătură mică de cimbru proaspăt
- 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
- ulei de măsline
- un cubuleţ de unt
- un pahar de vin alb
- 500 g fasole boabe albă din conservă, de bună calitate, scursă şi clătită
- o mână mică de frunze de pătrunjei, tocate mărunt
- o lingură de smântână
- ulei de măsline extravirgin cu gust piperat
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 4 fileuri de vită de câte 200 g, cu grosimea de 3-4 cm
- o lămâie
Mod de preparare:
Intr-o cratiţă cu fundul gros, căliţi prazul, cimbrul şi usturoiul cu puţin ulei de măsline şi o bucăţică de unt, la foc mic, circa 20 de minute. Când legumele s- au înmuiat, măriţi focul şi adăugaţi vinul alb. Aduceţi-I la fierbere, apoi adăugaţi fasolea şi puţină apă, pentru ca boabele să fie acoperite de lichid. Fierbeţi la foc mic 5-10 minute, până când fasolea devine moale şi cremoasă. Adăugaţi pătrunjelul, smântână, nişte ulei de măsline extravirgin şi gustaţi ca să vedeţi dacă e destul de condimentat.
Incingeţi bine o tigaie cu grătar, condimentaţi fileurile şi ungeţi-le cu ulei de măsline. Frigeţi-le câte 2-3 minute pe fiecare parte (dacă vreţi să rămână în sânge). Puteţi să le lăsaţi şi mai mult, după dorinţă. Scoateţi fileurile pe un platou şi lăsaţi-le să stea 5 minute.
Stoarceţi peste ele nişte zeamă de lămâie şi stropiţi-le cu puţin ulei de măsline extravirgin. Tăiaţi fileurile în felii groase. Rep’artizaţi fasolea cremoasă în farfurii şi puneţi carnea deasupra, împreună cu zeama care s-a scurs din ea.
File de vită la grătar, cu fasole boabe şi praz
Pofta buna!