File de vita cu prosciutto, hribi si plante aromatice
PrinteazaFile de vita cu prosciutto, hribi si plante aromatice din: prosciutto sau şuncă de Parma, usturoi, hribi uscaţi, unt, lămâie, sare de mare, piper negru, file de vită, rozmarin şi cimbru proaspăt, vin rosu.
Ingrediente:
- 12-18 felii de prosciutto sau şuncă de Parma
- 3 căţei de usturoi, decojiţi
- 1 mână bună de hribi uscaţi, înmuiaţi în circa 285 ml de apă clocotită
- 3 bucăţi bune de unt
- sucul de la 1/2 lămâie
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 900 g file de vită
- 1 mână bună de rozmarin şi cimbru proaspăt, cu frunzele tocate
- 2 pahare de vin roşu
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul şi încingeţi o tavă pentru copt de mărimea adecvată la 230°C/treapta 8 la cel pe gaz.
Asiguraţi-vă că nu au rămas spaţii goale între feliile de prosciutto întinse pe hârtia cerată. Tocaţi 1 căţel de usturoi şi căliţi-l împreună cu hribii, timp de 1 minut, într-o bucată de unt.
Apoi adăugaţi jumătate din apa în care aţi înmuiat ciupercile (asiguraţi-vă că nu conţine urme de nisip).
Fierbeţi la foc mic circa 5 minute, înainte de a stoarce deasupra o lămâie, de a adăuga celelalte 2 bucăţi de unt şi de a condimenta.
Aşezaţi ciupercile deasupra a jumătate din cantitatea de prosciutto. Condimentaţi fileul de vită şi daţi-l prin verdeţurile tocate.
întindeţi-l peste ciuperci, apoi rulaţi toate straturile suprapuse, încet-încet.
Odată ce carnea este integral rulată, îndepărtaţi hârtia aflată dedesubt şi trageţi de capetele feliilor de prosciutto, pentru a-i da fermitate ruloului.
Ţineţi totul strâns, legând cu 4 bucăţi de sfoară. Bucătarii au o anumită tehnică de a lega muşchiul, dar puteţi să-l prindeţi oricum, atâta vreme cât legăturile menţin ingredientele la un loc.
Puneţi fileul în tava încinsă, împreună cu ceilalţi 2 căţei de usturoi, şi gătiţi-l 25-30 de minute (în sânge), 40 de minute (mediu pătruns), 50 de minute (bine făcut) sau 60 de minute (carbonizat!).
Atunci când s-a scurs jumătate din timpul de coacere, turnaţi şi vinul în tava pentru copt.
După ce carnea s-a făcut, scoateţi-o pe o farfurie şi lăsaţi-o la răcit timp de 5 minute. Dacă din ea s-a scurs zeamă, turnaţi zeama înapoi în tavă. Fierbeţi sosul rămas în tavă pe aragaz, la foc mic, incluzând şi resturile de pe margine.
Luaţi de pe foc şi serviţi compoziţia obţinută ca pe un sos lichid de vin roşu. Tăiaţi rulada de carne în bucăţi cât de groase sau subţiri doriţi şi serviţi-o alături de ceva cartofi sau de nişte zarzavaturi minunate.
Mie îmi place să păstrez o parte din hribii gătiţi pentru a-i consuma alături de verdeţuri.
File de vita cu prosciutto, hribi si plante aromatice
Pofta buna!