Foie gras
PrinteazaFoie gras. Termenul foie gras (ficat gras) se refera la ficatul de gasca sau rata indopata. Daca pasarea (gasca) este indopata, ficatul acesteia isi mareste volumul de cateva ori fata de dimensiunile normale.
Ficatul astfel obtinut se vinde sub diferite forme: intreg, crud si conservat, semipreparat sau preparat sub forma de pateu, la bucata, ambalat in vid sau in cutii, uneori impanat cu feliufe de trufe negre.
Foie gras d’oie (ficat de gasca) este mai scump, culoarea sa este mai deschisa si are o consistenta mai cremoasa decat cel de rata.
Totusi, multi maestri bucatari prefera sa foloseasca foie gras de canard (ficat de rata), datorita gustului mai puternic.
Timp de secole, foie gras a fost consideret o delicatesa definitorie pentru gastronomia clasica frantuzeasca, mai ales atunci cand se consuma ca aperitiv, cu briose simple prajite.
In zilele noastre, o mare parte din ficatul de gasca sau de rata care se consuma in Franta provine din import, pe plan national nemaifunctionand decat doua centre de productie importante: langa Strasbourg si in Gasconia, in sud-vest.
Foie gras
Modul de obtinere a acestui tip de ficat a fost elaborat de romani; ei aveau obiceiul de a indopa pasarile de curte cu smochine. In zilele noastre este preferat porumbul.
Cu toate ca procesul a fost in multe locuri automatizat, principiul ramane acelasi, exploatand lacomia naturala a pasarilor, care mananca oricat li se da.
Ca urmare a supraalimentarii, ficatul lor acumuleaza tesut gras, pana atinge greutatea standard de aproximativ un kilogram pentru gaste si cam o jumatate de kilogram pentru rate.
In unele tari se desfasoara vaste campanii pentru interzicerea consumului de foie gras, avand in vedere principiile morale privind respectarea drepturilor animalelor.
Cu toate acestea, deliciosul foie gras continua sa fascineze. Azi se serveste de regula sub forma unei bucati intregi, usor prajite, insotita de o garnitura de fructe (portocale sau smochine) sau de un sos gros, condimentat, eventual pe baza de otet balsamic.
Consistenta acestui preparat este incredibil de usoara, totusi pastreaza aroma initiala a ficatului.
Ca si alte delicatese pe care in trecut putina lume si le putea permite, foie gras isi face loc treptat in meniurile tot mai multor restaurante, castigand zi de zi noi adepti.
Reteta FOIE GRAS:
Ingrediente:
- 6 ficaţi de gâscă
- 200 g trufe sau 200 g ciuperci albe
- 1 cană cu supă limpede de carne (consomme)
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 căţei de usturoi
- 100 g slănină
- 8-10 tije de. pătrunjel
- sare
- 1 frunză de dafin
- 1 pahar cu vin alb
Mod de preparare:
Spălaţi ficaţii de gâscă, curăţaţi-i şi crestaţi-i oblic. în tăieturile făcute introduceţi felii de trufe sau felii de ciuperci.
Pregătiţii tava de friptură: aşezaţi la baza tăvii legumele tăiate felii subţiri, acoperiţi leigumele cu vin şi supă limpede de carne. Aşezaţi ficăţeii împănaţi cu ciuperci peste legume. Despărţiţi cu tije de pătrunjel, usturoi tocat şi felii de slănină. Săraţi.
Aşezaţi tava pe flacăra aragazului ca să clocotească lichidul 1/4 oră, apoi treceţi tava în cuptorul cald pentru 3/4 oră.
Puneţi în tavă frunza de dafin înainte de a pune la cuptor friptura.
Când s-au rumenit scoateţi ficaţii din cuptor, împărţiţi în farfurii. Treceţi legumele prin sită sau mixaţi-le 1 min. Turnaţi sosul obţinut peste ficaţii de gâscă. Serviţi cu pâine prăjită în cuptor şi vin alb.
Foie gras
Pofta buna!
Incoming search terms:
- foagra
- fuagra reteta
- fuagra
- foie gras reteta
- reteta fuagra
- ce este fuagra
- reteta foie gras
- foagra retete
- foagra reteta
- fuagra retete
Bun rau foaie-gras
Imi place foaie gras
Vreau si eu 🙂
Unele arata foarte bine
nu ar fi rau sa va documentati putin si sa vedeti in ce conditii cresc saracele animale si cum sunt crescute.Sa vedeti dupa daca mai vreti sau nu…..
Ce treaba au animalele? cu reteta de foie gras?
Ce bine arata 🙂
Vreau si eu 🙂