Fondant de ciocolata amaruie
PrinteazaFondant de ciocolata amaruie
- 2 linguriţe de cafea solubilă
- 300 g ciocolată amăruie, cu 70% cacao
- 5 cl de rom
- 1 portocală
- 6 ouă mari, proaspete
- 1 vârf de cuţit de sare
Mod de preparare:
Faceţi puţină cafea tare, pe fundul unei căni, din cafeaua solubilă. Intr-o cratiţă, puneţi ciocolata tăiată în bucăţele, adăugaţi cafeaua şi romul. Incălziţi la bain-marie. Amestecaţi cu o lingură de lemn pentru a se omogeniza totul. Când ciocolata dobândeşte consistenţa unei creme groase, luaţi cratiţa de la bain-marie.
Răzuiţi coaja de portocală, utilizând însă doar partea de la suprafaţă. Puneţi jumătate din coaja de portocală în ciocolata topită şi amestecaţi. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă tare (după ce aţi pus un praf de sare). Incălziţi cuptorul la 250°C (treapta 8/9).
Turnaţi ciocolata topită în bolul în care aţi pus gălbenuşurile. Amestecaţi până când obţineţi o cremă omogenă. Incorporaţi această cremă în albuşuri şi amestecaţi cu grijă, de jos în sus, cu o spatulă de cauciuc, până când nu mai există particule de albuş.
Verificaţi ca pe fundul vasului să nu fi rămas ciocolată neamestecată. Tapetaţi o formă de copt antiaderentă cu hârtie de copt. Turnaţi amestecul. Presăraţi cu restul de coajă de portocală. Puneţi la cuptor după ce aţi verificat să fie cuptorul la temperatura potrivită.
Lăsaţi să se coacă doar 8 minute. Scoateţi din cuptor, chiar dacă aveţi impresia că nu este gata. Lăsaţi să se răcească. Serviti aşa cum este sau alături de cremă englezească.
Poftă bună!